Papa Franjo razgovarao s patrijarhom Kirilom: Crkva treba rabiti Isusov jezik, a ne jezik politike

Papa Franjo razgovarao s patrijarhom Kirilom: Crkva treba rabiti Isusov jezik, a ne jezik politike

Papa Franjo je jučer poslijepodne putem videopoziva razgovarao s ruskim patrijarhom Kirilom o ratu u Ukrajini, izvijestio je ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice. "Kao pastiri moramo se ujediniti u nastojanju da pomognemo miru, da pomognemo onima koji trpe" - Piše Vatican News. https://www.vaticannews.va/hr/papa/news/2022-03/papa-franjo-videopoziv-patrijarh-kiril-rat-ukrajina-mir.html

Zajedno kako bi zaustavili vatru rata u Ukrajini, jer oni koji plaćaju račun jesu ljudi, ruski vojnici poslani ginuti bombardirajući, te oni koji su bombardirani i umiru – riječi su to iz razgovora koji je papa Franjo imao jučer poslijepodne s ruskim patrijarhom Moskve i čitave Rusije Kirilom. Na razgovoru, održanom putem videopoziva, bili su prisutni kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskoga vijeća za jedinstvo kršćana, i metropolit Hilarion voditelj Odjela za vanjske odnose Moskovskoga patrijarhata.

Odgovarajući na pitanja novinara, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Matteo Bruni izvijestio je da je u središtu razgovora bio rat u Ukrajini te uloga kršćana i njihovih pastira u tomu da učine sve kako bi prevladao mir. Zahvaljujući patrijarhu čitave Rusije na susretu, potaknutom – kako stoji u priopćenju – željom da kao pastiri svojih naroda usmjere na put mira, Papa se s patrijarhom složio da Crkva ne smije rabiti jezik politike, nego Isusov jezik. Pastiri smo istoga svetog naroda koji vjeruje u Boga, u Presveto Trojstvo, u svetu Majku Božju; zbog toga se trebamo ujediniti u nastojanju da pomognemo miru, da pomognemo onima koji trpe, da tražimo putove mira, kako bismo zaustavili vatru. Obojica su – stoji u priopćenju – istaknuli iznimnu važnost pregovaračkoga procesa koji je u tijeku jer – kako je rekao Papa – tko plaća račun za rat jesu ljudi, ruski vojnici i narod koji je bombardiran i koji umire.

Kao pastiri – nastavio je – dužni smo biti blizu i pomoći svim ljudima koji trpe zbog rata. Nekada se i u našim Crkvama govorilo o svetom ratu ili o pravednom ratu. Danas se više ne može tako govoriti. Razvila se kršćanska svijest o važnosti mira – rekao je Papa. Budući da su se obojica složila da su Crkve pozvane pridonijeti jačanju mira i pravednosti, papa Franjo je na kraju istaknuo da su ratovi uvijek nepravedni. Jer, onaj tko plaća jest Božji narod. Naša srca ne mogu ne plakati pred djecom, ubijenim ženama, svim žrtvama rata. Rat nikada nije put. Duh koji nas povezuje moli nas, kao pastire, da pomognemo narodima koji trpe zbog rata – rekao je papa Franjo.

Zajednička izjava iz 2016. godine

Kriza u Donbasu koja je izbila prije osam godina već je potaknula intervenciju pape Franje i patrijarha Kirila. U zajedničkoj izjavi, potpisanoj na Kubi 2016. godine, potpisnici su osudili sukob u Ukrajini koji je bio prouzročio brojne žrtve, miroljubivom stanovništvu bezbrojne rane, a društvo bacio u ozbiljnu gospodarsku i humanitarnu krizu.

Sve strane u sukobu pozivamo na razboritost, društvenu solidarnost i djelovanje u svrhu mira. Pozivamo svoje Crkve u Ukrajini da rade na postizanju društvenoga sklada, da se suzdrže od sudjelovanja u sukobu i da ne podupiru daljnji razvoj sukoba – istaknuli su potpisnici.

U zajedničkoj izjavi potom stoji: „Potičemo sve kršćane i sve koji vjeruju u Boga da gorljivo mole providnosnoga Stvoritelja svijeta da zaštiti svoje stvoriteljsko djelo od uništenja i ne dopusti novi svjetski rat. Kako bi mir bio trajan i pouzdan, potrebni su posebni napori usmjereni na ponovno otkrivanje zajedničkih vrijednosti koje nas ujedinjuju, utemeljenih na evanđelju našega Gospodina Isusa Krista“.

Rat skrnavi ime Boga mira

Posljednjih su dana apeli pape Franje sve snažniji i puni zabrinutosti i boli. U posljednjem se podnevnom nagovoru, u nedjelju, spomenuo „grada mučenika“ Mariupolja, koji je među najtežim žrtvama – kako je rekao – mučnoga rata u Ukrajini, te povikao: „Zaustavite to krvoproliće“. Pritom je istaknuo da je Bog samo Bog mira, a ne Bog rata, a tko podupire nasilje oskvrnjuje njegovo ime. Pred barbarskim ubijanjem djece, nedužnih ljudi i bespomoćnih civila nema valjanih strateških razloga, nego prestanak neprihvatljive oružane agresije, prije nego što gradove svede na groblja – istaknuo je papa Franjo. 

(Vatican News - adc; aa)

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.