Ukrajina odbacuje neutralnost po uzoru na Švedsku i Austriju

Ukrajina odbacuje neutralnost po uzoru na Švedsku i Austriju

Ukrajina želi da strane sile budu jamci njezine sigurnosti kada je riječ o Rusiji te je odbacila koncept neutralnosti po uzoru na Austriju i Švedsku koji zagovara Moskva.

- Ukrajina je trenutno u direktnom ratu s Rusijom. Posljedično tome, model može biti samo ukrajinski, rekao je Mihajlo Podoljak, jedan od ukrajinskih pregovarača.

Također je rekao da Ukrajina traži apsolutna sigurnosna jamstva čiji bi potpisnici, u slučaju agresije na tu zemlju, morali intervenirati.

- To znači da potpisnici sigurnosnih jamstava, u slučaju napada na Ukrajinu, ne bi ostali po strani kao što je to slučaj sada, nego bi preuzeli aktivnu ulogu u sukobu na strani Ukrajine te bi joj smjesta dostavili prijeko potrebno naoružanje, rekao je Podoljak.

Kijev traži i uspostavu zone zabrane letenja iznad Ukrajine u slučaju ofenzive na njezin teritorij.

Rusija je prije izjavila da mirovni pregovori s Ukrajinom nisu laki, ali da postoji nada za postizanje kompromisa i da se ozbiljno razgovara o neutralnosti Ukrajine po uzoru na Austriju i Švedsku.

Ruski pregovarač Vladimir Medinski je rekao - potrebna nam je mirna, slobodna, neovisna Ukrajina, neutralna - ne članica vojnih blokova ni članica NATO-a.

Švedska nije članica NATO-a, ali je partner u vojnom savezu od sredine 90-ih. Austrija je neutralna i izvan misija UN-a ne smije slati svoje vojnike na ratno područje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je rekao kako treba priznati da Ukrajina nikada neće moći pristupiti NATO-u.

Zelenski je rekao da shvaća da Ukrajini nisu otvorena vrata u članstvo NATO-a i stoga predlaže neovisan način na koji bi sebe zaštitila, pod uvjetom da dobije sigurnosna jamstva.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ukrajina-odbacuje-neutralnost-po-uzoru-na-svedsku-i-austriju-6138799

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.