Trgovački lanci širom svijeta bojkotiraju ruske proizvode

Trgovački lanci širom svijeta bojkotiraju ruske proizvode

U znak protesta protiv rata u Ukrajini, nekoliko lanaca supermarketa prestalo je naručivati proizvode iz Rusije. Na meti je posebno votka, iako se često proizvodi u drugim zemljama.

Sve veći broj maloprodajnih lanac priopćio je da će zabraniti prodaju ruskih proizvoda ili barem obustaviti njihovu narudžbu.

Belgijski lider na tržištu Colruyt je prestao naručivati proizvode iz Rusije, ali i dalje prihvaća veliki broj narudžbi u Ukrajini. Ovom odlukom je pogođeno manje od trideset proizvoda, uključujući prehrambene i neprehrambene proizvode.

Delhaize također poduzima akciju i uklanja dva proizvoda iz svog asortimana: votku Russian Standard i Kamchatka crab. Međutim, to nije bojkot – ionako bi rat poremetio snabdijevanje, kažu u lancu supermarketa.

Albert Heijn i Carrefour kažu da u svom asortimanu nemaju ruske proizvode, a čini se da votka u belgijskim prodavaonicama Aldi ne dolazi iz Rusije.

Ranije ovog tjedna, Aldi Nord je bio prvi koji je objavio da više neće prodavati votku. Alkohol je bio jedini ruski proizvod u asortimanu diskontera. Drugi njemački lanci supermarketa brzo su slijedili taj primjer - Aldi Süd, Rewe i Penny, između ostalih, već su najavili da više neće prodavati votku. Tržišni lider Edeka podržava sankcije, ali kaže da konačna odluka leži na pojedinačnim prodavaonicama.

Jasan stav zauzimaju i lanci supermarketa u susjednim zemljama Rusije i Ukrajine. U Poljskoj, Biedronka, Carrefour, Lidl, Kaufland, Netto i Stokrotka uklanjaju sa svojih polica ruske i bjeloruske proizvode. To su napravili i Kesko u Finskoj i Maxima u Latviji.

Guverneri nekoliko država u SAD-u, naredili su uklanjanje ruskih žestokih pića s polica, a bojkot proizvoda na snazi je i u Kanadi, Novom Zelandu i Australiji.

Izvor: Retail detail

Foto: Pixabay

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.