Treći krug mirovnih pregovora Ukrajine i Rusije trebao bi se održati danas

Treći krug mirovnih pregovora Ukrajine i Rusije trebao bi se održati danas

Treći krug mirovnih pregovora Ukrajine i Rusije trebao bi se održati danas, a Rusija je uoči toga ujutro najavila prekid napada i otvaranje humanitarnih koridora iz nekoliko ruskih gradova.  Za danas je najavljen novi krug pregovora, a prije nekoliko sati ruska je vojska objavila primirje i najavila otvaranje koridora za izlazak civila iz Kijeva, Harkiva i Sumija na istoku te Mariupolja na jugu Ukrajine.

Prema ukrajinskim izvorima koridori iz ukrajinskih gradova, čije je otvaranje najavila prijepodne Rusija, nisu otvoreni. Ukrajina je osudila rusku ideju da koridore otvori prema Bjelorusiji i Rusiji umjesto prema drugim područjima Ukrajine.

U zapadnom predgrađu Kijeva, Irpinju, u ruskom je raketiranju, prema lokalnim vlastima, ubijeno osam civila. Među žrtvama je navodno i četveročlana obitelj s dvoje djece, a Rusi su zauzeli i aerodrom Hostomelj.
 Ukrajina također tvrdi da su dosadašnji gubici na ruskoj strani 11.000 ruskih vojnika. Uz to su, kažu, uništili su im 46 aviona, 290 tenkova te preko 1500 raznih drugih vojnih vozila.
 
Zelenskij je imao novo obraćanje.
"Na našoj zastavi nema krvi. Neće biti crnih mrlja, neće biti kukastih križeva. Ukrajinska zastava je zemlja, mirna, plodna, zlatna, bez tenkova. Nebo je mirno, vedro i plavo bez raketa. Tako je bilo prije, tako će i biti", rekao je Zelenskij u novom obraćanju.
 
 
 
 
 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.