Stoltenberg i Blinken: Mi smo obrambeni savez, ne tražim konflikt s Rusijom

STOLTENBERG & BLINKEN

NATO je obrambeni savez, koji ne traži sukob s Rusijom, ali ako do njega dođe spreman je braniti svaki pedalj svoga teritorija, izjavio je u petak američki državni tajnik Antony Blinken prije početka sastanka ministara vanjskih poslova država članica Sjevernoatlantskog saveza.

Do okupljanja dolazi uslijed ruske invazije Ukrajine.

- Koordinirat ćemo se o našem odgovoru na brutalnu agresiju Rusije na Ukrajinu i na dalekosežne posljedice. Osuđujemo napade na civilne ciljeve kao i napad na nuklearno postrojenje, to pokazuje okrutnost rata i potrebu njegova završetka, te potrebe povlačenja ruskih snaga te uključivanje u diplomatska nastojanja za rješenje situacije, rekao je uoči sastanka glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

- NATO saveznici su uveli sankcije, dali smo potporu Ukrajini, ali NATOnije dio ovoga konflikta, mi smo obrambeni savvez, ne tražimo konflikt s Rusijom. Ali želimo naglasiti da smo predani zaštite naših svih članica. Povećali smo prisutnost NATO snage na svojem istočnom krilu, dodaje.

- Na agresiju Rusije u Ukrajini, ovaj savez je odgvorio brzinom, jedinstvom i odlučnošću. Svi mi saveznici doprinosimo suradnji unutar NATO-a. Ne tražimo sukob, mi smo obrambeni savez, tako ćemo i djelovati, branit ćemo svaki pedalj. Pripremamo se na ono što slijedi, što će se teško događati još ne znamo. Naše strateške odluke mijenjaju se iz dana u dan. Snaga koja surađujemo svjedoči jedinstvenom odgovoru na ovu krizu, izjavio je američki državni tajnik Antony Blinken.

Održat će se i izvaredni sastanak šefova diplomacija EU-a

Na sastanku sudjeluju i ministri vanjskih poslova Finske i Švedske.

Poslije podne se održava i izvanredni sastanak šefova diplomacija EU-a, kojima će se pridružiti američki državni tajnik Antony Blinken, britanska i kanadska ministrica vanjskih poslova Liz Truss i Melanie Joly, ukrajinski ministar Dmitro Kuleba i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Sudjelovanje ministrice Truss prvo je sudjelovanje nekog britanskog dužnosnika na sastanku EU-a nakon brexita.

Blinken će nakon sastanaka u Bruxellesu ostati u Europi do 8. ožujka i sljedećih dana posjetit će Poljsku, Moldaviju, Litvu, Latviju i Estoniju.

Grlić Radman: Sigurnost Europe u opasnosti

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da je sigurnost Europe u opasnosti zbog ruske agresije na Ukrajinu.

- Vidimo tragične gubitke života, patnju i razaranje. Izražavamo poštovanje prema hrabrosti i žrtvi ukrajinskih vojnika i civila koji pružaju otpor. Hrvatski narod i političko vodstvo ujedinjeni su u potpori Ukrajini, rekao je Grlić Radman, koji je također pozvao Rusiju da prestane s invazijom, povuče se iz Ukrajine i okrene dijalogu.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Bearbock izjavila je prije polaska za Bruxelles da ruski predsjednik Vladimir Putin vodi svoju zemlju u propast.
Poručila mu je da može očekivati trgovinsku i globalnu izolaciju Rusije ako nastavi tim putem.

Rekla je da krajnji cilj Vladimira Putina nije da kontrolira cijelu Ukrajinu, nego da je to njegova perfidna igra, dok je za ukrajinski narod to je borba za golo preživljavanje.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/stoltenberg-i-blinken-mi-smo-obrambeni-savez-ne-trazim-konflikt-s-rusijom-5861613

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.