Ukrajina: Mnoge kompanije zatvaraju svoje tvornice

Ukrajina: Mnoge kompanije zatvaraju svoje tvornice

Mnoge kompanije su odlučile da zbog rata u Ukrajini zatvore svoje tvornice, skladišta i lance snabdijevanja. Među njima su Nestlé, Imperial Brands, Coca-Cola HBC, Carlsberg, Maersk.

Osiguranje sigurnosti i zaštita naših zaposlenika je naš prioritet broj jedan. Iz tog razloga, privremeno smo zatvorili naše tvornice, skladišta i lanac snabdijevanja u Ukrajini i preporučili smo zaposlenicima da ostanu kod kuće, priopćila je kompanija Nestlé.

Duhanski gigant Imperial Brands obustavio je u četvrtak poslovanje u Ukrajini, rekla je kompanija Reutersu, nakon što je Rusija napala ovu zemlju. Britanska kompanija zapošljava oko 600 ljudi u Ukrajini.

Analitičari vjeruju da će ova situacija dovesti do poremećaja u isporuci hrane. Jedan od razloga je porast cijena nafte, što će dodatno utjecati na inflaciju. Coca-Cola HBC zatvorila je svoju tvornicu u Ukrajini i zamolila osoblje u zemlji da ostane kod kuće. Oni će pratiti situaciju u narednim danima.

Danski logistički gigant Maersk obustavio je sve pristanke u ukrajinskom lukama do daljnjeg, kao posljedicu sukoba u Ukrajini, rekao je glasnogovornik kompanije.

Danski špediter DSV priopćio je u četvrtak da je prekinuo poslovanje u Ukrajini, gdje zapošljava oko 230 ljudi. Proizvođač piva Carlsberg obustavio je rad u dvije ukrajinske pivovare u Kijevu i južnom gradu Zaporožju zbog eskalacije sukoba u zemlji. Pivara u Lavovu zatvorena je nakon što su obustavljene isporuke prirodnog gasa ovom objektu. Carlsberg je druga po veličini pivovara u Ukrajini s 31% tržišnog udjela.

Iz kineske Hang Seng banke smatraju da će rat izazvati krizu hrane i energije, posebno u zemljama u razvoju poput Turske, Egipta i Libana. One države se već bore protiv visoke stope inflacije. Ipak, rat će imati ograničen utjecaj na globalnu trgovinu, jer osim plina i nafte, Rusija nema lance snabdijevanja koji bi mogli utjecati na svijet.

Izvor: Esmmagazine
Foto: Pexels/Chris Panas

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.