Istočna Europa bori se s najgorim širenjem zaraze od početka pandemije

Istočna Europa bori se s najgorim širenjem zaraze od početka pandemije

U istočnoj Europi uskoro će biti više od 20 milijuna zaraženih koronavirusom, prema Reutersovim podacima u nedjelju, dok se regija bori s najgorim širenjem zaraze od početka pandemije, a provedba cijepljenja kasni.

Države u regiji imaju najniže stope cijepljenja u Europi, s tim da je manje od polovice stanovništva primilo samo jednu dozu cjepiva.

Najviše cijepljenih ima Mađarska, 62 posto stanovnika primilo je barem jednu dozu, dok je u Ukrajini jednu dozu primilo samo 19 posto ljudi, navodi Our World in Data.

Broj zaraženih u regiji neprekidno raste i sada je prosječno više od 83.700 zaraženih u jednom danu, što je najviša razina od studenoga prošle godine, pokazuju Reutersovi podaci u petak.

Premda istočna Europa obuhvaća četiri posto svjetske populacije, na nju otpada približno 20 posto novozaraženih u cijelom svijetu.

Prema Reutersovim analizama, tri od pet država s najviše umrlih u svijetu u istočnoj su Europi - Rusija, Ukrajina i Rumunjska.

Svaki treći na istoku EU-a ne vjeruje zdravstvenom sustavu

Više društvenih okupljanja u zatvorenom prostoru nakon ukidanja ograničenja rezultiralo je porastom zaraženih covidom-19 u mnogim zemljama diljem Europe, rekao je u četvrtak izvršni direktor za izvanredne zdravstvene situacije Svjetske zdravstvene organizacije Mike Ryan.

Kako se val zaraze pojačava, mnogi ljudi u istočnoj Europi razapeti su između prkosa i žaljenja zbog necijepljenja.

Stotine su prosvjedovale u Sofiji i drugim gradovima protiv obveznih potvrda koje su stupile na snagu u četvrtak, dopuštajući pristup mnogim zatvorenim javnim prostorima samo cijepljenima.

Anketa Europske komisije, Eurobarometar, pokazala je da barem jedna od tri osobe u većini zemalja na istoku Europske unije ne vjeruje zdravstvenom sustavu, u usporedbi s prosjekom EU-a od 18 posto.

U Rumunjskoj svakih pet minuta jedna smrt od koronavirusa

Više od 40 posto svih novozaraženih u istočnoj Europi bilo je u Rusiji, gdje je registrirano 120 pozitivno testiranih svakih pet minuta, prema Reutersovim podacima. Zdravstveni sustav u zemlji radi pod velikim opterećenjem, izjavio je u srijedu ministar zdravstva Mihail Muraško. Država je u petak izvijestila o rekordnim smrtnim slučajevima od covida četvrti dan zaredom.

Do sada je Rusija cijepila oko 36 posto stanovnika jednom dozom.

Moskva, glavni grad s najvećim brojem stanovnika, sljedeći će tjedan zatvoriti sve tvrtke osim osnovnih trgovina kao što su supermarketi i ljekarne kako bi se zaustavilo širenje bolesti.

Slovačka je 19. listopada prijavila 3.480 novozaraženih covidom-19, što je najveći dnevni broj od ožujka, pokazali su podaci ministarstva zdravlja u srijedu. Slovačka ima jednu od najnižih stopa cijepljenja u EU-u, s nešto više od polovice odrasle populacije koja je potpuno cijepljena u zemlji od 5,5 milijuna. To je pridonijelo bržem širenju zaraze nego u nekim susjednim zemljama.

U Rumunjskoj su bolnice preopterećene do kritične točke, a kreveti za hitne slučajeve potpuno su zauzeti diljem zemlje. Mrtvačnice također rade punim kapacitetom. Zemlja je u utorak izvijestila o rekordnom broju dnevnih smrtnih slučajeva i zaraženih koronavirusom. Zbog virusa u prosjeku ovaj mjesec umire jedna osoba svakih pet minuta u zemlji u kojoj je stopa cijepljenja niska.

Ukrajina je u petak drugi dan zaredom zabilježila rekordni dnevni broj zaraženih koronavirusom i s tim povezanih smrtnih slučajeva. Također je produljeno izvanredno stanje koje vlastima omogućuje da uvedu ograničenja do kraja godine kako bi suzbile zarazu.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/eu/istocna-europa-bori-se-s-najgorim-sirenjem-zaraze-od-pocetka-pandemije-3272954

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.