Zapad sumnjičav prema novoj talibanskoj vladi

Zapad sumnjičav prema novoj talibanskoj vladi

Ne obraćajte pozornost na ono što govore, nego na ono što rade - najčešća je međunarodna uputa za promatranje talibana. Od 33 osobe u novoj vladi, navodno prijelaznoj, gotovo svi su etnički Paštuni. Svi do jednog su muškarci, a neki od njih vladali su zemljom i prije 25 godina.

- Ovo se ne čini kao uključiva i reprezentativna vlada. Talibani su obećavali da će postaviti ljude koji će odražavati raznoliku i bogatu kulturno-etničku sliku Afganistana. Ova vlada nije ono što su talibani obećavali, rekao je Peter Stano, glasnogovornik Europske komisije.

Talibani su optužili SAD da se ne pridržava mirovnog sporazuma iz 2020. jer s popisa traženih terorista nije uklonjen Sirrajudin Haqqani. Čovjek koji je danas ministar unutarnjih poslova na američkoj je tjeralici zbog nekih od najstrašnijih terorističkih napada u Afganistanu i zbog veza s Al Kaidom.

Za razliku od zapadnih zemalja Kina nema problema s novom vladom i tvrdi da talibanima - vjeruje na riječ.

- Rekli su da je to prijelazna vlada, sastavljena kako bi se što prije stabilizirao društveni i ekonomski poredak, kaže Vang Venbin, Ministarstvo vanjskih poslova NR Kine.

Peking je danas objavio da u Kabul šalje humanitarnu pomoć i cjepiva u vrijednosti od 31 milijuna dolara.

- Nadam se da ćemo u budućnosti zajednički raditi na ponovnoj izgradnji Afganistana. Želimo da Afganistan postane čvorište za povezivanje Kine i susjednih zemalja, poručuje Suhail Šahin, talibanski glasnogovornik.

Za to vrijeme stižu slike talibanskog preuzimanja Pandžirske doline, prvi put u povijesti. Sudeći po nekim snimkama, djelomično su devastirali mauzolej vojskovođe Ahmada Šaha Massouda.

Kabulski novinari koji su došli izvještavati o prosvjedima podrške pobunjenicima vratili su se u redakciju u teškom stanju.

- Desetak minuta sedam ili osam ljudi tuklo nas je najjače što su mogli. Nakon što smo se onesvijestili, zatvorili su nas u ćeliju s još nekoliko osoba, tvrdi Taki Darjabi, novinar lista Etilat Rooz.

Dio stanovnika i boraca Pandžšira povukao se visoko u planine Hindukuša i poručuje da će nastaviti s gerilskim ratovanjem.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.