Predsjednik Vlade Plenković boravi u dvodnevnome službenom posjetu Ukrajini

Predsjednik Vlade Plenković, u  posjetu Ukrajini

Predsjednik Vlade Plenković, koji boravi u dvodnevnome službenom posjetu Ukrajini u vrijeme obilježavanja 30. obljetnice njezine neovisnosti, a uoči sutrašnjeg Inauguracijskog summita Krimske platforme, večeras se u Kijevu susreo s bivšim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom. U izjavi medijima naglasio je jasnu hrvatsku potporu ukrajinskom teritorijalnom integritetu kao i njezinom europskom putu. Nakon susreta s Petrom Porošenkom u izjavi za medije Plenković je izrazio zadovoljstvo susretom s prijateljem s kojim je surađivao u vrijeme svog mandata u Europskom parlamentu.

"Bivši predsjednik Petar Porošenko dao je velik doprinos u afirmaciji europskih vrijednosti štiteći nacionalne interese Ukrajine i čineći je zemljom koja teži postati europskim partnerom. Drago mi je da sam sudjelovao u tom procesu podupirući inicijativu od bilateralne do europske razine", rekao je Plenković. 
Zahvalio je i predsjedniku Zelenskiju na pozivu na sutrašnji inauguracijski sastanak na vrhu Krimske platforme ocijenivši da je riječ o sjajnoj inicijativi."Hrvatska je uvijek podupirala ukrajinski teritorijalni integritet. Sretan sam što s mnogim drugim europskim dužnosnicima mogu participirati na sutrašnjoj konferenciji."

Boravak u Kijevu iskoristit ćemo i za unaprjeđenje hrvatsko-ukrajinskih odnosa na političkoj, gospodarskoj i kulturnoj razini

Dodao je da će svoj ponovni boravak u Kijevu iskoristiti i za unaprjeđenje hrvatsko-ukrajinskih odnosa na političkoj, gospodarskoj, kulturnoj razini kako bi se što bolje pripremili budući bilateralni susreti u korist objema zemljama. 
"Sutrašnji sastanak Krimske platforme je jedna važna inicijativa koja ima cilj okupiti brojne aktere međunarodne zajednice kako bi se emancipiralo pitanje Krima, uz druga okupirana područja, to su Donjeck i Lugansk. S te strane je pozicija Hrvatske jasna. Mi u cijelosti podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine. Želimo vidjeti što se zajednički može učiniti da bi se premostila i teška situacija ljudi koji tamo žive, ali i politički i pravni aspekti ove teme od strane međunarodne zajednice."
Plenković je istaknuo da Hrvatska istodobno podržava europske napore Ukrajine. "Dobro je da ogroman broj ukrajinskih građana podržava taj smjer. To je bio dio mojih aktivnosti i prije nego što sam postao predsjednik Vlade kad sam kroz Europski parlament vodio delegaciju za odnose s Ukrajinom i u tom vremenu vrlo tijesno surađivao s predsjednikom Porošenkom na europskoj reformi i vjerujem da ćemo tako nastaviti i u budućnosti."

Lijepo je biti u ovoj velikoj i prijateljskoj zemlji

"Lijepo je biti u ovoj velikoj i prijateljskoj zemlji", rekao je Plenković izrazivši zadovoljstvo što se posjet odvija u kontekstu 30. obljetnice ukrajinske državnosti, velikoga događaja i obljetnice.
"Uvijek se trebamo podsjetiti da je Ukrajina bila među prvim zemljama koje su priznale Hrvatsku neovisnost i to ćemo prijateljstvo i solidarnost uvijek njegovati", naglasio je Plenković.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.