Talibani na prvoj konferenciji: Oprostili smo svima, nikomu se nećemo osvećivati

Talibani na prvoj konferenciji: Oprostili smo svima, nikomu se nećemo osvećivati

Nakon što su talibani preuzeli glavni afganistanski grad Kabul, život se ondje preko noći promijenio. Žena na ulicama, kojima novi vladari patroliraju, gotovo da i nema. Nastavljena je evakuacija diplomata i civila koja je jučer bila prekinuta jer su se na pisti okupile tisuće ljudi koji očajnički žele pobjeći iz zemlje. Prvi put otkako su preuzeli nadzor nad Afganistanom talibani su se obratili javnosti na konferenciji za novinare u Kabulu. Njihov glasnogovornik govorio je o oslobađanju zemlje od stranaca, o ustrojstvu vlasti, o amnestiji, te o ženskim pravima i medijskim slobodama u budućoj državi. 

Američko ratno zrakoplovstvo objavilo je u utorak da istražuje ljudske ostatke otkrivene na kotaču transportnog zrakoplova C-17s koji je iz Kabula poletio u kaotičnim okolnostima nakon što su talibani zauzeli grad.

Vojska u priopćenju navodi da je avion u nedjelju sletio u Kabul i da su ga okružile stotine afganistanskih civila.

- Suočeni sa sve nepovoljnijom sigurnosnom situacijom oko zrakoplova, posada je odlučila što prije poletjeti, stoji u priopćenju.

Tisuće Afganistanaca nahrupile su u nedjelju navečer i u ponedjeljak u zračnu luku u Kabulu u nadi da će uloviti bilo kakav let prije nego što se talibani učvrste na vlasti. Američki vojnici morali su pucati u zrak kako bi rastjerali mnoštvo, a bilo je i mrtvih. 

Amerikanci su kasnije preuzeli kontrolu nad aerodromom, jedinim izlazom iz zemlje i nastavili evakuaciju diplomata i civila, privremeno prekinutu u ponedjeljak zbog kaosa na pisti.

EU će nakon povratka talibana na vlast surađivati s novom afganistanskom vladom samo ako bude poštovala temeljna prava, uključujući prava žena i ako osigura da teroristi ne koriste afganistanski teritorij, izjavio je šef europske diplomacije Josep Borrell:

Televizijski intervju vodila novinarka

Traže se dokazi o "reformiranosti" talibana i uočeno je da je televizijski intervju vodila novinarka. Nezamislivo za prve vladavine talibana. U njihovu drugom televizijskom nastupu, uz amnestiju za sve koji su surađivali s bivšom vlašću, žene su pozvane na sudjelovanje u novoj vladi.

- Islamski Emirat Afganistana smatra da su žene najveće žrtve u 40-godišnjoj krizi u našoj zemlji. Mi ne želimo da one i dalje budu žrtve. Islamski Emirat spreman je omogućiti ženama okružje u kojemu mogu raditi i školovati se, sudjelovati u različitim strukturama vlasti uz poštovanje naše tradicije i šerijata, rekao je Enamullah Samangani iz povjerenstva talibanskog pokreta za kulturu.

Ženska prava, ali u okviru šerijata

Talibanska vlast poslijepodne je održala prvu konferenciju za novinare, na kojoj su poručili kako žele miroljubive odnose s drugim zemljama te da će poštovati ženska prava - unutar okvira šerijatskog zakona.

- Nakon 20 godina borbe emancipirali smo zemlju i izbacili strance. Ovo je trenutak ponosa za sve Afganistance. Osvojili smo cijelu zemlju u nekoliko dana, ali nismo zbog toga arogantni. Trenutačno stanje i dalje je vojno, ali kad formiramo vladu, sve će biti mnogo jasnije, rekao je glavni talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid.

- Ženama jamčimo sva prava u sklopu šerijatskog zakona. Mogu raditi u obrazovanju i zdravstvu. Ako je međunarodna zajednica zabrinuta, neka znaju da će naše žene imati sva prava u skladu sa šerijatom. Naše su žene muslimanke i moraju poštovati šerijatski zakon. 

- Imamo pravo postupati u skladu sa svojim vjerskim načelima. Žene će raditi rame uz rame s nama, želimo uvjeriti međunarodnu zajednicu da neće biti diskriminacije. Dopustit ćemo im da rade i studiraju unutar naših okvira. Žene će biti vrlo aktivne u društvu. 

- Govorimo li o aktivnostima medija, treba znati da oni moraju biti nepristrani, ali se ni na koji način ne smiju protiviti islamskim vrijednostima, koje su nama vrlo važne. Mediji ne bi trebali raditi protiv nacionalnog jedinstva, ne bi trebali promicati podjele, trebali bi raditi za zajedništvo. 

- Ovo je muslimanska zemlja, kao što je bila i prije 20 godina. Ali kad govorimo o iskustvu, zrelosti i viziji, naravno da postoji golema razlika između nas tada i nas sada. Nećemo postupati kao prije 20 godina. Zakoni koji će vrijediti u zemlji bit će odgovornost buduće vlade. Ozbiljno radimo na formiranju nove vlade, uvjeravam vas u to. Sve su granice pod našom kontrolom. Neće biti ilegalnog trgovanja oružjem, prikupit ćemo sve ono kojim se koristilo u ratu. U Afganistanu neće biti stranih boraca. Naša država neće biti iskorištena ni protiv jedne druge zemlje.

- Oprostili smo svima kako bi Afganistan postao stabilna zemlja u kojoj vlada mir. Naši borci, naši ljudi, svi oni osigurat će da u izgradnji mira sudjeluju sve strane. Oni koji su izgubili život u borbi za neprijatelja, pogriješili su. Nikomu se nećemo osvećivati!

- Želimo osigurati da se u Afganistanu više ne ratuje. Oprostili smo svima koji su se borili protiv nas. Animozitet mora završiti. Ne želimo nikakve vanjske ni unutarnje neprijatelje, rekao je Mujahid.

Stoltenberg brani NATO i krivi afganistanske vlasti za dolazak talibana na vlast

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg okrivio je u utorak afganistanske vlasti za "tragediju koju danas gledamo" i dolazak talibana na vlast u Afganistanu te je branio NATO savez, ali priznao da je potrebno izvući lekcije iz toga.

Snage NATO-a "hrabro su se borile" u Afganistanu, ali su bile iznenađene "političkim i vojnim kolapsom proteklih tjedana, brzinom koja se nije predvidjela", priznao je Norvežanin na konferenciji za medije. 

- Afganistanske političke snage nisu se uspjele suprotstaviti talibanima i postići mirno rješenje koje su sami Afganistanci očajnički željeli, rekao je glavni tajnik NATO-a.

- Upravo je neuspjeh afganistanskih vlasti doveo do tragedije koju danas gledamo, istaknuo je Stoltenberg. 

NATO nastoji "zajamčiti sigurnost" svog civilnog osoblja i ondje prisutnih afganistanskih zaposlenika i "neumorno radi na održavanju svojih operacija u zračnoj luci Kabul", rekao je Stoltenberg nakon sastanka s veleposlanicima članica NATO-a. 

- Oko 800 civila koji rade za NATO ostalo je (u Kabulu) obavljati ključne funkcije u vrlo kompliciranim okolnostima, uključujući zračni promet, upravljanje gorivom i komunikacije, dodao je.

Nakon kaotičnih scena u ponedjeljak koje su rezultirale obustavom letova za Kabul, operacije u zračnoj luci postupno se pokreću, a na sastanku u utorak članice NATO-a najavile su slanje dodatnih aviona za evakuaciju, precizirao je šef NATO-a.

Upozorio je da "talibani moraju poštovati i omogućiti siguran odlazak onima koji žele napustiti zračnu luku, a ceste i granice moraju ostati otvorene".

Dolazak talibana na vlast uslijedio je nakon što su Sjedinjene Države i NATO počeli povlačiti svojih preostalih 9500 vojnika, uključujući 2500 američkih vojnika u Afganistanu početkom svibnja. 

- Potrebna nam je iskrena i lucidna procjena angažmana NATO-a u Afganistanu. Unatoč znatnih ulaganjima i žrtvama s naše strane dva desetljeća, kolaps je bio brz i iznenadan. Možemo izvući puno lekcija iz toga, priznao je Stoltenberg. 

Ipak, "također moramo priznati i napredak zabilježen" od početka zapadne intervencije, a čiji je cilj bio "spriječiti zemlju da služi kao utočište za međunarodni terorizam" nakon napada 11. rujna 2001., naglasio je. Primijetio je da u dva desetljeća nije bilo terorističkih napada organiziranih iz Afganistana na teritorij članica Saveza. 

- Odgovornost onih koji preuzmu vlast je osigurati da se međunarodni teroristi ne nastane ponovno u toj zemlji, dodao je.

Rekao je da će NATO saveznici ostati na oprezu i biti spremni napasti terorističke skupine iz daljine ako uoče da se ponovno pokušavaju uspostaviti. 

- Zahvaljujući našoj vojnoj prisutnosti i podršci međunarodne zajednice u Afganistanu je odrasla nova generacija muškaraca i žena, obrazujući se, sudjelujući u politici, vodeći svoja poduzeća i koristeći prednosti društvenih medija. Ovaj napredak neće se moći tako lako izbrisati, želi vjerovati glavni tajnik NATO-a.

Rusija i Turska ocijenile "pozitivnim" signale koji dolaze od talibana

Rusija je u utorak ocijenila da su uvjeravanja koja daju talibani da će poštivati slobodu mišljenja u Afganistanu pozitivan znak i pozvala sve strane na dijalog, a u pozitivnoj ocjeni prvih poruka koje stižu iz talibanskih redova pridružila joj se i Turska. 

- Činjenica da talibani u Kabulu proklamiraju i dokazuju u praksi da namjeravaju poštivati mišljenja drugih po meni je pozitivan znak, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Rusija podržava pokretanje "nacionalnog dijaloga" u Afganistanu "uz sudjelovanje svih političkih, etničkih i vjerskih snaga" u zemlji, dodao je. 

- Vidimo naznake nade na strani talibana koji izražavaju želju za vladom s drugim političkim snagama, rekao je, navodeći kao primjer obećanje talibana da će poštivati pravo djevojčica na obrazovanje.

Rusija smatra talibane zabranjenom terorističkom organizacijom, ali već nekoliko godina ima s njima odnose i njihovi predstavnici bili su primljeni u Moskvi. Rusija je zadržala svoja predstavništva u Afganistanu dok Zapadnjaci bježe. Ruski veleposlanik u Kabulu razgovarao je u utorak s predstavnicima talibana. On i drugi ruski diplomati od ponedjeljka su se više puta pohvalno izrazili o talibanima. Lavrov je također istaknuo "pozitivan proces na ulicama Kabula, gdje je situacija mirna i talibani osiguravaju red".

I Turska je u utorak ocijenila da su poruke koje su od preuzimanja vlasti poslali talibani "pozitivne", dodajući da su njezini predstavnici u kontaktu s pokretom islamističkih radikala.

- Pozitivno pozdravljamo poruke koje su do sada slali talibani, kako strancima, tako i diplomatskim predstavništvima, ali i svom narodu, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim jordanskim kolegom Aymanom Safadijem u Amanu. 

- Nadamo se da će se to pokazati i kroz njihovo djelovanje, rekao je Cavusoglu istaknuvši da Turska nastavlja kontakte sa svim stranama u Afganistanu, uključujući talibane.

Turska, koja ima nekoliko stotina vojnika u Afganistanu, sudjeluje u osiguravanju zračne luke u Kabulu zajedno sa Sjedinjenim Državama. Turski šef diplomacije rekao je da će se operacije evakuacije turskih državljana i stranaca nastaviti kada se stabilizira situacija na aerodromu.

Afganistanski lokalni tv kanal objavio je poruku koja se pripisuje Muli Jakubu, čelniku talibanskog vojnog povjerenstva, koji je po ulasku u Kabul poručio da se ne upada u privatne domove i ne uzimaju tuđi automobili. Isto tako, objavljeno je da su talibani naložili da se poštuju prava stranaca u Afganistanu te da se ne ulazi u diplomatska predstavništva i ne plijene diplomatska vozila, prenio je Reuters pozivajući se na neimenovanog visokog dužnosnika.

Preko 600 Afganistanaca naguralo se u američki teretni zrakoplov bježeći iz Kabula

Više od 600 afganistanskih muškaraca, žena i djece, stisnulo se čučeći jedno uz drugo na podu američkog teretnog zrakoplova u očajničkom pokušaju da što prije napuste Kabul koji su u svoje ruke preuzeli talibani.

Snimke koje pokazuju afganistanske civile, neke stišćući uza se malo prtljage, drugi malu djecu, u teretnom zrakoplovu C-17, postale su viralne na društvenim mrežama.

Američki dužnosnik kazao je za Reuters da se je oko 640 ljudi uguralo na let iz Kabula u nedjelju, dok je tisuće drugih koji pokušavaju što prije napustiti zemlju preplavilo zračnu luku afganistanskog glavnog grada.   

- Neobično velik broj putnika rezultat je trenutačnog sigurnosnog okruženja u kojem je posada brzo donijela odluku da osigura da ovi putnici hitno napuste zemlju, kazao je dužnosnik.

Boeingov C-17 Globemaster III inače može ponijeti 134 putnika, uključujući 54 na pomoćnim sjedalima i 80 na paletama na podu zrakoplova.

Mnogi Afganistanci domogli su se ulaza u zrakoplov preko poluspuštene rampe, prije nego li je zrakoplov odletio za Katar noseći najveći broj putnika ikada ukrcanih na takav tip zrakoplov, objavio je američki specijalizirani internetski portal Defense One.

I druge uznemirujuće video snimke pojavile su se s kabulskog aerodroma, gdje je po riječima svjedoka nekoliko ljudi poginulo, dok snimke pokazuju ljude koji se pokušavaju uzverati uz stepenice ili se drže za stajni trap zrakoplova u očajničkim pokušajima bijega. 

Za neke su snimke zrakoplova krcatog Afganistancima signal nade i hrabrosti posade zrakoplova.

- Uz sve neuspjehe ovoga tjedna, evo i nečega dobroga, napisao je Blake Herzinger, analitičar iz Singapura, koji je snimku stavio na Twitter.

No za druge snimke su podsjetnik katastrofalnih pokušaja evakuacije iz Afganistana nakon povlačenja SAD-a do kojeg dolazi nakon 20 godina rata, a u kojem su talibani upali u glavni grad u rekordno i neočekivano kratkom vremenu.

- Treba nam više takvih zrakoplova, napisao je izvršni direktor Humans Rights Watcha Kenneth Roth.

Talibani su proglasili opći oprost

Talibani su proglasili opći oprost u cijeloj zemlji i pozvali žene da se pridruže njihovoj vladi. Pregovori o preuzimanju vlasti i dalje traju.

- Glasnogovornici Talibana objavili su niz priopćenja posljednjih dana u kojima je obećanje o oprostu za one koji su radili za prošlu vladu. Obećali su da će biti uključivi. Rekli su da će žene smjeti raditi i da djevojke mogu ići u školu. Takva obećanja trebat će ispuniti', rekao je Rupert Colville iz Ureda visokog predstavnika UN-a za ljudska prava.

Iransko veleposlanstvo u Kabulu nastavlja s radom

Iransko veleposlanstvo u Kabulu ostat će otvoreno i nastaviti raditi, izvijestili su iranski državni mediji, dan nakon što je Teheran pozdravio "vojni neuspjeh" svog tradicionalnog neprijatelja SAD-a, koji se povukao iz Afganistana.

Šijitski Iran dugogodišnji je neprijatelj talibana, koji su suniti, premda su se iranski dužnosnici zadnjih godina otvoreno sastajali s talibanskim vođama.

- Veleposlanstvo Islamske Republike Irana u Kabulu u cijelosti je otvoreno i radi. Iranski glavni konzulat u Heratu također je otvoren i radi, rekao je glasnogovornik iranskog veleposlanstva vanjskih poslova, a prenijela je IRNA.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da iranski konzulati u Mazar-i-Šarifu, Džalalabadu i Kandaharu više neće raditi. (Izvor: HRT)

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.