Prepolovila se saudijska proizvodnja nafte nakon hutskog napada

Prepolovila se saudijska proizvodnja nafte nakon hutskog napada

Napadi dronovima u Saudijskoj Arabiji, na najveću svjetsku rafineriju nafte, izazvali su nove napetosti u Perzijskom zaljevu. Odgovornost su preuzeli jemenski pobunjenici hutisti, a Washington je sinoć za napad okrivio Iran. Taj događaj prepolovio je kapacitete proizvodnje nafte te potaknuo sumnju da će izazvati rast cijena diljem svijeta.

Saudijska proizvodnja nafte smanjila se za 5, 7 milijuna barela dnevno, što je 5 posto svjetske proizvodnje nafte, nakon hutskih napada na postrojenja u Abqaiqu i Khuraisu, rekla je državna naftna tvrtka Aramco.

Saudijska Arabija svakoga dana izvozi preko 7 milijuna barela nafte.

Saudijska Arabija dnevno proizvodi oko 10 milijuna barela nafte, a u kolovozu je proizvodila, prosječno 9, 85 milijuna barela, prema podacima američke agencije za energetske informacije.

- Abqaiq je vjerojatno najvažnije postrojenje za svjetsku opskrbu naftom, rekao je Jason Bordoff, ravnatelj Centra za globalnu energetsku politiku, Sveučilišta Columbia, koji je bio član Obaminog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

- Rizik regionalne eskalacije, koji povećava svjetske cijene nafte, sada se značajno povećao, dodao je.

Abqaiq se nalazi 60 kilometara jugozapadno od Aramcova sjedišta u Dhaharanu.

Postrojenje prerađuje sirovu naftu iz najvećeg svjetskog naftnog polja, Ghawara, dugačkog 280 kilometara i širokog 30 kilometara, te ga prevozi do terminala Ras Tanura, najvećeg naftnog terminala na svijetu, i Juaymaha.

Nafta se također transportira zapadno, putem saudijskih crvenomorskih terminala.

Jemenski Huti preuzeli su odgovornost za napad, kako tvrde, s 10 dronova, ali američki državni tajnik Mike Pompeo tvrdi da je za napad odgovoran Iran.

Pompeo je akciju nazvao "napadom bez presedana na svjetsku opskrbu naftom".

Izvor: HRT 

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/542280/prepolovila-se-saudijska-proizvodnja-nafte-nakon-hutskog-napada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.