Bećirović: Deklaracija tzv. svesrpskog sabora ugrožava mir u regiji i ruši međunarodno pravo

Bećirović: Deklaracija tzv. svesrpskog sabora ugrožava mir u regiji i ruši međunarodno pravo

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom o aktualnim političkim, sigurnosnim i drugim izazovima u BiH i regiji s posebnim osvrtom na antidaytonske i antiustavne aktivnosti organa vlasti bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Bećirović je, tijekom višesatnog razgovora u OHR-u, još jednom argumentirano upozorio na opasan sadržaj i posljedice deklaracije tzv. svesrpskog sabora. Jedan od opasnih aspekata te deklaracije je i institucionalizacija odnosa države Republike Srbije i jedne administrativne jedinice u drugoj državi.

– Najava početka provedbe Vučićeve velikosrpske i antidaytonske deklaracije je ulazak pripadnika Vojske Srbije na teritorij samostalne i suverene države Bosne i Hercegovine. Deklaracija je opasna ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za cijelu Europu, jer ruši temeljna načela na kojima počiva Europska unija. Nema dvojbe, deklaracija tzv Svesrpskog sabora ugrožava mir u regiji, međunarodno pravo i temeljne odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma. Realizacija te deklaracije značila bi potpunu destabilizaciju Bosne i Hercegovine i regije. Zato je potrebno da međunarodna zajednica konkretnim potezima zaustavi njegovu provedbu – kazao je, između ostalog, Bećirović.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt istakao je da su državne granice Bosne i Hercegovine međunarodno priznate i zaštićene, te da je neupitan suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. On je naglasio da su nedopustivi udari na Daytonski mirovni sporazum i ustavni poredak Bosne i Hercegovine, kao i da će svi oni koji to budu činili snositi posljedice.

- Predsjedatelj Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je da strateški partneri iz međunarodne zajednice moraju ozbiljno shvatiti prijetnje miru i ustavnom poretku Bosne i Hercegovine, kako bi se spriječila destabilizacija u cijeloj regiji. Istaknuo je da OHR, Delegacija EU u BiH, EUFOR, NATO i države svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma imaju sve potrebne mehanizme da osiguraju implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma i očuvanje mira – Priopćeno je iz kabineta predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

izvor: startbih,ba

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.