Von der Leyen: Srbija bi trebala pokušati priznati Kosovo koje mora uspostaviti zajednicu srpskih općina

Von der Leyen: Srbija bi trebala pokušati priznati Kosovo koje mora uspostaviti zajednicu srpskih općina

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen posjetila je Kosovo u sklopu turneje po zemljama zapadnog Balkana, gdje se založila za normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda i poručila da je EU predana zajedničkoj budućnosti sa Zapadnim Balkanom. Ključno je da Kosovo i Srbija uspostave normalne odnose. Kosovo mora započeti uspostavljanje zajednice srpskih općina, a Srbija mora poduzeti korake prema de facto priznanju neovisnosti", napisala je von der Leyen na mreži X nakon sastanka s kosovskim premijerom Albinom Kurti.

"Također smo razgovarali o tome na koja bi područja Kosovo trebalo usredotočiti svoje reformske napore. Već možemo slaviti što će Kosovo biti bez viza od 1. siječnja. Ovo je put naprijed. Ovo je put kojim će EU i Kosovo hodati zajedno," napisao je predsjednik Europske komisije. Ujedno je dodala da je EU predana budućnosti u kojoj će svih šest partnera sa Zapadnog Balkana biti dio Unije. Istaknula je i razvojni plan Zapadnog Balkana u okviru kojeg bi EU trebala pomoći zemljama Zapadnog Balkana ulaganjem od šest milijardi eura da ostvare reforme potrebne za integraciju u Uniju, objavila je RTVSLO. 

Osmanlije ukidaju mjere protiv Kosova

Nakon sastanka s predsjednikom Europske komisije, premijer Kosova je na mreži X napisao da u Prištini rade na ubrzanju napretka Kosova na putu ka EU. Istodobno je istaknuo kako su svjesni i doprinosa EU-a što se ogleda u konstruktivnom pristupu Kosova pregovorima. "Europska perspektiva utjecala je na sve aspekte naše vlade i potaknula važne demokratske reforme u našoj zemlji. U svijetu promjenjivih saveza uvijek smo ostali dosljedni", napisao je Kurti.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je nakon sastanka s von der Leyen da treba ukinuti kaznene mjere protiv Kosova jer je, kako tvrdi, pokazalo opredjeljenje za deeskalaciju situacije na sjeveru zemlje, prenose kosovski mediji. Dodala je da je na sastanku uglavnom bilo riječi o planu proširenja EU na Zapadni Balkan.

Kurti, koji se prije sastanka s von der Leyen susreo i s veleposlanicima pet zemalja, Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke, u međuvremenu je izrazio zahvalnost EU-u i Sjedinjenim Državama na naporima za obnovu dijaloga "nakon terorističkog napada 24. rujna", kada su naoružani Srbi napali pripadnike kosovske policije u mjestu Banjska na sjeveru Kosova. Istodobno je u objavi na mreži X još jednom okrivio Srbiju za zastoj u dijalogu Beograda i Prištine.

Zahtjev za promjenu makedonskog ustava

U Sjevernoj Makedoniji predsjednik Europske komisije sinoć se sastao s makedonskim predsjednikom Steveom Pendarovskim , a danas s premijerom Dimitrijem Kovačevskim. Kako javlja dopisnik RTV Slovenije iz Beograda Boštjan Anžin, razgovaralo se o promjenama ustava koje Sjeverna Makedonija mora napraviti na zahtjev Bugarske prije početka pregovora, no oporba, bez koje nema dovoljan broj glasova, protivi se uvrštenju u ustav. Bugarska manjina u ustavu i zahtijeva bezuvjetni početak pregovora.

Nakon današnjeg posjeta Sjevernoj Makedoniji i Kosovu, Von der Leyen će u utorak otići u Crnu Goru, gdje će se sastati s predsjednikom Jakovom Milatovićem i za sada privremenim premijerom Dritanom Abazovićem . Poslijepodne će otputovati u Beograd, gdje će se sastati s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić .

Nakon ruskog napada na Ukrajinu, Europska unija počela se puno više fokusirati na širenje na Zapadni Balkan, gdje zemlje muči niz bilateralnih problema - koji su također prepreka stvaranju jedinstvenog tržišta, koje bi trebalo biti svojevrsna priprema za članstvo u Europskoj uniji. Najtvrđi orah ostaju odnosi Beograda i Prištine.

 
 
  
Izvještaj

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.