Četvero mrtvih na sjeveru Kosova, Vučić tvrdi da je za sve kriv Kurti

KOSOVO

Napadači u oklopnim vozilima upali su danas u selo Banjska u regiji s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru zemlje. Nakon sukoba s policijom, zabarikadirali su se u manastiru. U sukobima je poginuo jedan kosovski policajac i trojica od 30-ak napadača. Javnosti se obratio i srebijanski predsjednik Aleksandar Vučič koji je za sve optužio Kurtija i kazao kako Srbi s Kosova više ne žele trpjeti njegov teror.

Kosovska policija uspjela se večeras nakon višesatne žestoke borbe probiti u manastir, svladati napadače i uspostaviti kontrolu na području Banjske. U operaciji su ubijena trojica napadača, šestorica su uhićena - dvojica ranjenih napadača u uniformi te četvorica pomagača koji su pružali podršku operaciji putem radioveze.

Uhićeni teroristi 'Civilne zaštite'?

Dio uhićenih, tvrdi kosovska policija, pripada terorističkoj organizaciji "Civilna zaštita". Kod napadača je pronađena veća količina streljiva, eksploziva, uniformi te logističke opreme. U sukobima policije i najmanje 30 - kako ih je nazvao kosovski premijer Albin Kurti - naoružanih terorista, jedan je kosovski policajac ubijen, a jedan ranjen.

Kosovska vlada objavila je tijekom dana fotografije koje prikazuju dobro naoružane ljude odjevene u maskirne vojne odore bez uočljivih oznaka pripadnosti. U selo su stigli, tvrde kosovske vlasti, oklopnim vozilima, a osim pješačkim oružjem i strojnicama opremljeni su minobacačima i "zoljama". Kosovski mediji tvrde da su im mještani sela u okolici Banjske javili da su večeras na cesti prema manastiru vidjeli osam vozila američkog KFOR-a.

- Vidimo naoružane ljude u uniformama, pucaju na nas, a mi uzvraćamo paljbu, rekao je kosovski policajac Veton Eslhan za agenciju France Presse.

- Imali smo poziv, čoveku je pozlilo, međutim policija nas ne pušta da idemo do njega. Čovjek može umrijeti svakog trenutka, ne možemo stići, kazao je jedan vozač Hitne pomoći.

Kurti za napad optužio vladu u Srbiji 

Kosovska vlada objavila je fotografije koje prikazuju dobro naoružane maskirane ljude u odjeći nalik na vojne odore. Koristili su se blindiranima vozilima. Kosovski premijer Albin Kurti zasjedu je prozvao činom terorizma i optužio vladu u Srbiji za "političku, financijsku i logističku podršku organiziranom kriminalu i napad na našu zemlju".

- Ima najmanje 30 profesionalnih, vojnih ili policijskih naoružanih napadača koji su okružili naše policijske snage, a koje pozivam da se predaju sigurnosnim agencijama, kazao je Kurti tijekom konferencije za medije. Kosovski premijer u bolnici je posjetio ranjenog policajca koji se uspješno oporavlja. 

Vučić: Srbi s Kosova više ne žele trpjeti Kurtijev teror

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić obratio se javnosti. Kako je priopćeno iz njegova ureda na konferenciji će Vučić "razobličiti sve laži i podvale Albina Kurtija, tvorca kaosa i pakla na Kosovu i Metohiji".

Vučić je naglasio da je ovo jedan od najtežih dana za Srbiju. Rekao je da Srbija od 1999. nema efektivnu kontrolu na Kosovu te su morali ispitati što se događalo. Dodao je da Srbi iz Kosova više ne žele trpjeti Kurtijev teror.

- Od 3. studenog 62 puta su koristili tzv. kosovsku policiju protiv Srba. Bilo je samo pitanje trenutka kad će oni koje policija progoni pokušati učiniti nešto za sebe i svoje obitelji, rekao je i istaknuo da nikako ne opravdava ubojstvo policajca.

Vučić tvrdi da je riječ o brutalnom napadu na Srbe. Naglasio je da vojska i policija iz Srbije nemaju nikakve veze s incidentom i istaknuo da crkva ni na koji način nije bila umiješana. Notornom laži nazvao je informacije da je u incidentu sudjelovala grupa Obraz iz Srbije i ruski Wagner, kao i da su naoružani ljudi držali vjernike i svećenike manastira Banjska kao taoce.

Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je za da treba prvo vidjeti "što se točno dogodilo", ocijenivši da je u svom regiranju kosovski premijer "požurio da optuži Srbe". Kosovskog premijera Kurtija optužio je da baš njemu u prilog ide nasilje.

- Nasilje, bilo kakvo odgovara isključivo Albinu Kurtiju i to svi znaju, ustvrdio je pa nanizao optužbe na račun kosovskog premijera. I sve što je (Kurti) radio prethodnih mjeseci, sa najbrutalnijim mogućnim terorom koji je provodio nad golorukim srpskim narodom radio je upravo zato što je želio otvorenu eskalaciju i zato što je htio da dovede do nekog nasilja,, rekao je Orlić pa pojačao kazavaši da se to vidjelo iz svakog poteza Albina Kurtija.

EU i SAD osudili napad na kosovske policajce

Američki veleposlanik na Kosovu Jeff Hovenier na Twitteru je napisao kako SAD snažno osuđuje orkestrirane, nasilne napade na kosovsku policiju koja ima punu i legitimnu odgovornost za provođenje kosovskih zakona. Hovenier je pohvalio suradnju po tom pitanju kosovske policije, misije EU-a na Kosovu i NATO-vih snaga KFOR-a.

- Najoštrije osuđujem užasan napad naoružane skupine na pripadnike kosovske policije. Više nedužnih života je u opasnosti. Ti napadi moraju odmah prestati. Odgovorni počinitelji moraju biti izvedeni pred lice pravde, priopćio je visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell. Dodao je kako je EULEX, u kontaktu je s kosovskim vlastima i KFOR-om.

Hrvatsko Ministarstvo europskih i vanjskih poslova osudilo je napad na policiju na Kosovu koji se dogodio jutros. U objavi na društvenoj mreži X izrazili su i sućut obitelji poginulog policajca.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/kurti-policajac-ubijen-u-pucnjavi-na-sjeveru-kosova-11052629

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.