Milanović: Nema opasnosti od rata u BiH

MILANOVIĆ

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je u Širokome Brijegu da nema opasnosti od rata u Bosni i Hercegovini te izrazio očekivanje od visokog predstavnika da izmijeni izborni zakon kako bi se prestalo s preglasavanjem tamošnjih Hrvata. 

Milanović je na prigodnoj svečanosti u Širokome Brijegu odlikovao Poskok bojnu Hrvatskoga vijeća obrane Široki Brijeg Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge njezinih pripadnika u Domovinskome ratu. Odličje je uručio nekadašnjim zapovjednicima Marinku Mikuliću i Anđelku Ćužiću. U obraćanju je odbacio tvrdnje da postoji prijetnja ratom u toj zemlji.

U BiH oružja nema. Kome to treba objašnjavati, onima koji nas plaše izbijanjem ratnog sukoba i nereda. Međunarodnoj zajednici iz Sarajeva, unitaristima. Izbit će rat u BiH. Čime? Ta opasnost ne postoji, rekao je Milanović. 

Istaknuo je da se Hrvatska kao članica EU-a i NATO-a mora skrbiti za državu BiH i ravnopravnost Hrvata.  

Odgovornost Zagreba za ovo što se događa u BiH je da je se čuva, da se taj poredak ne urušava i da svaki narod bude jednakopravan, dodao je hrvatski predsjednik. 

Izrazio je očekivanje da će visoki predstavnik Christian Schmidt spriječiti nastavak preglasavanja Hrvata kako se ne bi ponavljao izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, kojega su u četiri navrata izabrali Bošnjaci.

Dok god visoki predstavnik bude mogao mijenjati zakone ove zemlje kako bi podignuli optužnice protiv Pere, Marka ili Milorada, a nemaju vremena promijeniti izborni zakon, što mogu jednim potpisom pera i omogućiti da Hrvatima drugi ne biraju predstavnika, ja u takvu pravdu ne vjerujem, istaknuo je.

Dodao je kako su unatoč svemu Hrvati u BiH neiskorjenjiv narod te da su od 1991. godine pokazali odlučnost oduprijeti se agresiji i obraniti u ratu.

- Hrvati su neiskorjenjiv narod ovog prostora, jednako kao i Srbi i Bošnjaci. Razlike nema, poručio je Milanović okupljenima.

- Ovaj narod je pokazao svoju pamet, svoju pronicavost, svoju upornost, neiskorjenjivost, svoju ekonomsku žilavost već godinama. Ja mogu iskazati samo svoj respekt i divljenje iz stihova one pjesme "Dođi da vidiš, dođi da se diviš", rekao je predsjednik, što je dočekano pljeskom.
Podsjetio je na zaustavljanje tenkova JNA u mjestu Pologu između Mostara i Širokog Brijega u svibnju 1991. godine.

Hrvatski narod pokazao je visoko produhovljeno mirotvorstvo, ali i lukavost, pronicljivost jer su znali što se sprema, rekao je Milanović.

Opetovao je kako je ponajprije zahvaljujući postrojbama Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane oslobođena Bosna i Hercegovina, čime je srpska strana prisiljena sjesti za pregovarački stol u Daytonu.

Milanović je nakon svečanosti dodjele odličja Poskok bojni položio cvijeće i zapalio svijeće za poginule hrvatske branitelje u središtu Širokog Brijega. 

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/milanovic-u-radnom-posjetu-bosni-i-hercegovini-10956638

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.