Srbija u šoku, tuguje nakon masakra u školi; dvoje ranjenih u kritičnom stanju, proglašena trodnevna žalost

Srbija u šoku, tuguje nakon masakra u školi; dvoje ranjenih u kritičnom stanju, proglašena trodnevna žalost

Srbija je u šoku i tuzi, a nastava u beogradskim školama danas je počela minutom šutnje. Nakon pucnjave u osnovnoj školi u središtu Beograda u srijedu, u kojoj je 13-godišnji učenik ubio osmero učenika i zaštitara, a ranio šestero djece i učiteljicu, dvoje ranjenih učenika i dalje je u kritičnom stanju. U zemlji je od petka proglašena trodnevna žalost.

Izlazi sve više detalja o nezapamćenom masakru koji je jučer šokirao Beograd, ali i regiju. 13-godišnji učenik sedmog razreda Osnovne škole Vladislava Ribnikara u Beogradu jučer je u toj školi počinio nezamisliv pokolj. Ubio je osmero učenika i zaštitara, a šestero kolega i profesoricu teško ranio. Dvoje od sedmero ranjenih u teškom su stanju, izjavili jutros su liječnici beogradskih klinika.

Napadač je trenutačno smješten na psihijatriji. Ne može kazneno odgovarati jer nije navršio 14 godina. Rezultat njegovog toksikološkog nalaza je negativan, rekla je njegova odvjetnica Irina Borović.
Ispred škole koja će ostati obilježena nezapamćenom tragedijom potresni prizori i mnogo svijeća, cvijeća, plišanih igračaka.

Vršitelj dužnosti ravnatelja dječje klinike u Tiršovoj Siniša Dučić jutros je priopćio da je djevojčica, koja je u srijedu operirana zbog teške ozljede glave, u kritičnom stanju i na intenzivnoj njezi. Naglasio je da liječnici čine sve da je održe na životu, ali je životno ugrožena. Dvojica dječaka, koji su zadobili lakše ozljede nogu, stabilno su i očekuje se da će idućih dana biti pušteni na kućnu njegu, rekao je on, prenosi srbijanska novinska agencija Tanjug.

Direktor Kliničkog centra Milika Ašanin rekao je Tanjugu da su dvoje učenika i profesorica, koji su operisani u srijedu, potpuno dobro i " potpuno stabilni i budni" . Jedna studentica, koja je u srijedu operirana gotovo cijeli dan, budna je, ali je i dalje u kritičnom stanju. Odavanje počasti žrtvama na Cvjetnom trgu. Više tisuća Beograđana okupilo se u srijedu navečer na Cvetnom trgu i poklonilo se žrtvama pucnjave. Potom su spontano otišli do Ministarstva obrazovanja, gdje su stajali u tišini, dok su neki pozivali na ostavku ministra obrazovanja Branka Ružića.

Na čelu kolone ljudi koja je krenula prema ministarstvu bili su učenici Osnovne škole Vladislav Ribnikar, gdje se i dogodio napad. Novi portal. rs javio je da je okupljanje bilo spontano i da su ga predvodili učenici spomenute škole, ispred koje su i Beograđani palili svijeće za stradale. Na kraju skupa srednjoškolci obližnje Gimnazije pozvali su ih da se okupe danas u 14 sati i odaju počast žrtvama. Kako je priopćilo francusko Ministarstvo vanjskih poslova, među žrtvama napada je i učenik francuskog podrijetla, javlja hrvatski portal N1 .

U međuvremenu, Institut za mentalno zdravlje u Beogradu otvorio je dvije telefonske linije za podršku obiteljima žrtava kojima je potrebna psihološka pomoć i podrška. Stotinjak građana i dalje čeka u redu za darivanje krvi u Zavodu za transfuziju krvi, javlja srbijanski portal N1 .

Poziv na savjesno čuvanje oružja

U međuvremenu, srbijansko Ministarstvo unutarnjih poslova pozvalo je danas sve vlasnike oružja da ga savjesno čuvaju zaključano u sefovima ili ormarima, tako da bude nedostupno neovlaštenim osobama, posebice djeci. Također je pozvalo vlasnike oružja da provjere je li oružje odvojeno od streljiva i da spriječe pristup sefovima i ormarima u kojima su pohranjeni.

U priopćenju dodaju da će Ministarstvo u narednom razdoblju poduzeti sve mjere kako bi se utvrdilo drže li vlasnici oružje u skladu s važećim propisima. Vlasnicima oružja za koje se utvrdi da su oružje nesavjesno skladištili oružje će biti oduzeto te će biti podnesen prijedlog za pokretanje postupka zbog kršenja zakona.- Izvijestila je rtvslo

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.