Stoltenberg: NATO priprema posebni paket mjera pomoći BiH

Stoltenberg: NATO priprema posebni paket mjera pomoći BiH

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je kako Alijansa priprema posebni paket mjera čiji je cilj pomoći očuvanje stabilnosti i mira u Bosni i Hercegovini, izvijestila je u subotu ministrica vanjskih poslova te zemlje Bisera Turković.

U objavi na Facebooku Turković je pojasnila kako je od Stoltenberga dobila pismo u kojemu je glavni tajnik NATO-a uvjerava da se poduzimaju sve mjere opreza uvjetovane nestabilnom sigurnosnom situacijom na europskom kontinentu nakon ruske agresije na Ukrajinu.

- Ruska agresija na Ukrajinu iz temelja podriva europsku sigurnost. Zato je NATO spreman nastaviti podržavati partnere koji mogu biti izloženi malignom utjecaju i pritisku (Rusije) kako bi ojačao njihovu otpornost. Kao što znate, NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za Bosnu i Hercegovinu sukladno vašim potrebama, stoji u Stoltenbergovu pismu kako ga citira Turković.

Riječ je zapravo o odgovoru na pismo koje je Turković još u travnju poslala u sjedište UN-a, NATO-a te na adrese čelnika EU-a i koje je sadržavalo upozorenja o sigurnosnim prijetnjama po BiH nakon što je izbio rat u Ukrajini te posebice na probuđene separatističke ambicije političkog vodstva bosanskih Srba.

Stoltenberg je u svom odgovoru ponovio jasnu potporu euroatlantskom putu BiH odnosno njezinu integriranju kako u Europsku uniju tako i u NATO te je najavio nastavak suradnje čiji je cilj provedba reformi nužnih da bi se ti ciljevi ostvarili.

Glavni tajnik NATO-a naveo je i kako je stabilnost zapadnog Balkana dugoročni strateški cilj Alijanse kojemu ostaje do kraja predana. Izrazio je zabrinutost zbog separatističke retorike i aktivnosti koje prijete održanju Daytonskog sporazuma.

Naveo je i kako NATO snažno i jasno podupire suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te funkcioniranje njenih institucija.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/stoltenberg-nato-priprema-posebni-paket-mjera-pomoci-bih-9005844

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.