Predstava 'Rechnitz-Anđeo uništenja' u Srebrenici u okviru obilježavanja godišnjice genocida

Predstava 'Rechnitz-Anđeo uništenja' u Srebrenici u okviru obilježavanja godišnjice genocida

SARAJEVO, (FENA) - U okviru programa obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici će 10. srpnja biti izveden performans "Rechnitz – anđeo razaranja".

Predstava je nastala prema tekstu austrijske spisateljice Elfriede Jelinek, jedne od najnagrađivanijih spisateljica njemačkog govornog područja, dobitnice Nobelove nagrade za književnost 2004. godine. Režija ove predstave povjerena je austrijskoj redateljici Sabine Mitterecker.

Realiziran je kao koprodukcija Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, što je ujedno i prva koprodukcija jednog sarajevskog teatra i kazališta iz Mostara. U predstavi igraju glumci i glumice Sarajevskog ratnog teatra SARTR i HNK Mostar: Selma Alispahić, Jelena Kordić, Kuret, Dženana Džanić, Sead Pandur i Dražen Pavlović.

Radnja drame "Rechnitz - anđeo razaranja" bavi se događajem koji se zbio u noći između 24. i 25. ožujka 1945. godine kada je grofica Margit von Batthyány u svom dvorcu Rechnitz u Gradišću organizirala gozbu za svoje susjede, uglednike lokalne nacionalsocijalističke partije, časnike SS-a. Vrhunac te noći pijanstva i razvrata bio je masakr 180 Židova na prisilnom radu. Svi su te noći ubijeni, osim dvojice koji su bili zaduženi za kopanje groba. Sutradan su ubijeni. U Austriji se o ovom događaju desetljećima nije pričalo. Tragovi zločina su uklonjeni, a masovne grobnice nikada nisu pronađene. Ovaj tekst nedvojbeno može povezati Austriju nakon Drugog svjetskog rata i aktualnu situaciju u regiji, gdje zločini nisu prestali ni desetljećima nakon završetka rata, objavio je SARTR.

Scenograf predstave je Monika Močević, kostimografkinja Lena Samardžić, asistentica za pokret Amila Terzimehić, korepetitorka Tijana Vignjević, a asistentice režije Nejra Babić i Rea Jugo. Producenti predstave su Aleš Kurt, Ishak Jalimam i Ivan Vukoja. Tekst je prevela Bojana Denić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.