Sedmi dan požara u Grčkoj: "Užas! Poput horor filma"

Sedmi dan požara u Grčkoj: "Užas! Poput horor filma"

"Užasno. Ne mogu vam objasniti, poput horor filma", opisuje grkinja Mina požare.

Više od dvije tisuće ljudi već je evakuirano s otoka, mnogi od njih trajektom. Uništene su tisuće hektara zemlje, brojne kuće i gospodarstva. Vatrenu stihiju tisuće vatrogasaca teško stavljaju pod nadzor i zbog visokih temperatura. I za iduće dane najavljene su vrućine - živa u termometru penjat će se iznad 40 Celzijevih stupnjeva.

- Užasno. Ne mogu vam objasniti, poput horor filma. Gledate horor film, uplašili ste se i kažete sebi: "U redu, ovo je film". Ali, ovo je stvarnost, naš život, neopisivo je što proživljavamo posljednjih tjedan dana. Ne znamo hoće li ovaj užas prestati večeras, sutra ili za pet dana, kaže u izjavi za medije Grkinja Mina.

Borbe na požarnim frontama diljem zemlje, uglavnom na Eubeji, Atiki i nekim dijelovima Peloponeza nastavljene su tijekom noći. Vatrogasci, vojska, policija, obalna straža i iz drugih zemalja pomažu u spašavanju života, imovine i saniranju štete.

Požar sa strašnim posljedicama bjesni i na sjeveru Kalifornije. Osam osoba smatra se nestalima u trećem najvećem požaru u povijesti te američke savezne države. Vatrena stihija nazvana Dixie, prema posljednjim informacijama, bukti na više od 1.850 četvornih kilometara. Dosad je izgorjelo područje površinom veće od grada Houstona. Uzrok požara još nije poznat. (Izvor: HRT)

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.