Laburisti žele srušiti Johnsonovu vladu i odgoditi brexit

Laburisti žele srušiti Johnsonovu vladu i odgoditi brexit

Britanska oporbena Laburistička stranka pozvala je na izglasavanje nepovjerenja vladi što je prije moguće i traži formiranje privremene vlade pod vodstvom Jeremya Corbyna kako bi se odgodio brexit. 

Premijer Boris Johnson obećao je izvesti Britaniju iz EU-a do 31. listopada, sa ili bez sporazuma čime je otvorio prostor za obračun u parlamentu gdje se zastupnici protive 'razvodu' bez prijelaznog sporazuma. 

U pismu čelnicima stranaka i drugim političarima, Corbyn navodi da bi njegova "strogo ograničena privremena vlada" mogla odgoditi brexit i održati prijevremene izbore. Rekao je da će se Laburisti u izbornoj kampanji zalagati za drugi referendum o uvjetima brexita, uključujući opciju po kojoj će svaka zemlja trebati ostati u bloku tri godine nakon što izglasa izlazak.

- Ova vlada nema mandat za nepostizanje dogovora, a to nije predviđao ni referendum 2016., navodi Corbyn. Stoga namjeravam predložiti glasanje o nepovjerenju što je prije moguće kako bismo bili sigurni u uspjeh, dodao je. 

Zastupnici se vraćaju s godišnjeg odmora 3. rujna, pripremajući se za bitku oko brexita koji će odrediti sudbinu petog najvećeg svjetskog gospodarstva.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/535094/laburisti-zele-srusiti-johnsonovu-vladu-i-odgoditi-brexit

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.