Europsko vijeće završilo dogovorom o imenovanjima, Ursula von der Leyen očekivano predložena za novi mandat na čelu EK

Europsko vijeće završilo dogovorom o imenovanjima, Ursula von der Leyen očekivano predložena za novi mandat na čelu EK

Čelnici država članica Europske unije završili su sastanak na vrhu dogovorom o kadrovskoj križaljci za vodeće položaje u europskim institucijama za sljedeći institucionalni ciklus, nakon čega je predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio zadovoljstvo što dosadašnja predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ima prigodu obnoviti svoj mandat.

''S obzirom kakav je mandat imala, kao što smo i mi imali teške i komplicirane mandate Vlade s kriznim upravljanjem, te s obzirom na sve što se zajednički odradilo u interesu građana i gospodarstava svih članica EU, meni je drago da ona ima prigodu obnoviti taj mandat'', kazao je Plenković.

U izjavi za novinare po završetku summita, ponovio je da se raspravljalo o tri ključne teme.

Usvojen Strateški program EU za 2024.-2029.

Prva od njih je usvajanje strateške agende koja predstavlja program rada Europskoga vijeća za idućih pet godina. U tom se programu nalazi sve što je bitno za jačanje Europske unije i njene uloge na međunarodnoj razini, a raspravljene su i zajedničke aktivnosti u sigurnosnom pogledu, u borbi protiv nezakonitih migracija, zelenoj tranziciji i digitalnoj transformaciji te demografskoj revitalizaciji.

''Sve te teme sadržane su u ovome dokumentu koji će biti svojevrsni vodič i politički narativ usuglašen na razini čelnika država članica'', rekao je Plenković.

Daljnja europska podrška Ukrajini

Kao drugu važnu temu istaknuo je dolazak ukrajinskog predsjednika Zelenskog s kojim su europski čelnici razmijenili mišljenja o situaciji u Ukrajini i daljnjoj potpori njegovoj zemlji, a potpisani su i sporazumi između institucija Europske unije i Ukrajine u sigurnosnom pogledu. Hrvatski premijer kazao je da su doneseni zaključci reflektirali situaciju u Ukrajini, kao i konzistentnu europsku političku, financijsku i vojnu podršku.

Treća ključna tema bio je dogovor oko lidera tri europske institucije. Prema očekivanjima, Europsko vijeće predlaže Europskom parlamentu da Ursula von der Leyen ponovno postane predsjednica Europske komisije za idućih pet godina, da donedavni portugalski premijer Antonio Costa bude predsjednik Europskog vijeća sljedeće dvije i pol godine, a da estonska premijerka Kaja Kallas postane visoka predstavnica za vanjske poslove.

''Te su odluke donesene večeras i s time smo praktički zaključili, uz raspravu o nizu drugih aktualnih tema, današnje Europsko vijeće i rad prije ljetne pauze'', rekao je premijer. 

Odgovarajući na pitanje novinara, Plenković je izrazio uvjerenje da će Ursula von der Leyen dobiti potrebnu većinu u Europskom parlamentu, koji bi o tome mogao glasati već na svojoj prvoj plenarnoj sjednici sredinom srpnja.

“Kada zbrojim pučane, socijaliste i liberale, to je više nego dovoljno glasova za izbor čak i ako neki od njih ne bude glasao za predloženu kandidatkinju. Mislim da postoje rezerve i vjerojatno će biti zastupnika koji nisu iz te tri političke skupine koji će glasati za predloženu osobu”, zaključio je Plenković.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.