Neupitna podrška Europske pučke stranke Ursuli von der Leyen za još jedan mandat na čelu Europske komisije

Neupitna podrška Europske pučke stranke Ursuli von der Leyen za još jedan mandat na čelu Europske komisije

Neupitna podrška Europske pučke stranke Ursuli von der Leyen za još jedan mandat na čelu Europske komisije, javlja Hina. Po završetku neformalnog summita lidera Europske unije u Bruxellesu, predsjednik Vlade Andrej Plenković potvrdio je čvrstu podršku Europske pučke stranke (EPP) Ursuli von der Leyen kao glavnoj kandidatkinji za nastavak još jednog mandata na čelu Europske komisije te Roberti Metsoli na čelu Europskoga parlamenta.

Plenković je izjavio da je EPP nakon izbora za Europski parlament povećao broj svojih zastupnika i održao preliminarne konzultacije u vezi s ključnim europskim institucijama. Naglasio je da, s obzirom na uvjerljivu pobjedu, EPP mora tražiti više nego što je dobila 2019. godine, te da se u obzir trebaju uzeti i funkcije glavnog tajnika NATO-a, Vijeća Europe i predsjednika Europske investicijske banke.

Plenković je također naglasio da nije zainteresiran za neku od europskih funkcija i da želi treći mandat na čelu hrvatske Vlade. Pojasnio je da je njegova odluka da nosi listu svoje stranke na europskim izborima bila ispravna, što je rezultiralo povećanjem broja mandata.

Na summitu je razgovarano o raspodjeli čelnih pozicija u europskim institucijama, s obzirom na rezultate europskih izbora održanih 9. lipnja, te je zaključeno da će se razgovori nastaviti i u narednim danima s ciljem donošenja odluke na redovitom sastanku Europskog vijeća krajem sljedećeg tjedna.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.