U Bruxellesu obilježena 15. obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO savez

U Bruxellesu obilježena 15. obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO savez

U okviru svečanosti organiziran je diplomatski prijem, izložbe fotografija te nastupi vojnih orkestara hrvatskih i albanskih oružanih snaga

U sjedištu Organizacije Sjevernoatlantskog ugovora (NATO) u Bruxellesu danas 12. travnja 2024. svečano je obilježena 15. godišnjica ulaska Republike Hrvatske i Republike Albanije u NATO savez.

S hrvatske strane, svečanost je održana na inicijativu i u organizaciji Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri NATO-u, uz organizacijsku potporu Ministarstva obrane, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Oružanih snaga Republike Hrvatske. U okviru svečanosti organiziran je diplomatski prijem, izložbe fotografija te nastupi vojnih orkestara hrvatskih i albanskih oružanih snaga.

Između ostalih, svečanosti i prigodnom programu, nazočili su izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, ministar obrane Albanije Niko Peleshi, predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a nizozemski admiral Rob Bauer, stalni predstavnik i veleposlanik RH pri NATO-u Mario Nobilo, vojni predstavnik RH pri NATO-u i EU-u general-pukovnik Boris Šerić, direktor glavnog stožera OSRH general-bojnik Krešo Tuškan, diplomatski i vojni predstavnici savezničkih zemalja u NATO-u i mnogi drugi.

„Hrvatska je prošla težak put od osamostaljenja i obrane teritorijalne cjelovitosti od oružane agresije, do današnje odgovorne članice međunarodne zajednice i predanog saveznika s modernim Oružanim snagama“, istaknuo je državni tajnik Zdravko Jakop tijekom svečanosti.

Govoreći o obljetnici hrvatskog članstva u NATO-u, naglasio je da naša zemlja od samog početka nosi vrijednosti tog Saveza, načelo solidarnosti i izražavanja zajedništva.

„Hrvatska je odavno shvatila da se sigurnost i stabilnost zemlje ne brane na njezinim granicama, već da se s izazovima i prijetnjama treba suočiti tamo gdje oni nastaju“, zaključio je državni tajnik.

Ministar obrane Albanije Niko Peleshi govorio je o putu svoje zemlje prema članstvu i njezinom današnjem doprinosu NATO-u.

"Nema boljeg mjesta za proslavu obljetnice od sjedišta u Bruxellesu koji je srce Saveza", dodao je ministar, uz zaključak da je NATO danas predstavlja potpuni štit za 32 zemlje članice i milijardu ljudi.

Posebnu pozornost na svečanosti privukla je izložba fotografija o Hrvatskoj vojsci u Agori, glavnoj zgradi NATO-ovog sjedišta. Izložba je postavljena u organizaciji Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a i sastoji se od 44 fotografije koje prikazuju povjesnicu i razvoj opremanja i modernizacije Hrvatske vojske od Domovinskog rata do danas. Autor izložbe je Tomislav Brandt, dugogodišnji fotograf i urednik fotografije u vojnostručnom časopisu „Hrvatski vojnik“.

Druga hrvatska izložba, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, sadrži 10 fotografija koje prikazuju svjetionike i hrvatski krajolik.

Velikpljesak uzvanika na svečanosti zaslužio je nastup Jazz orkestra Hrvatske vojske, koji je izveo dio svojeg repertoara po kojem je postao poznat širom Hrvatske.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.