Pripreme za povijesni prelet u Domovinu: „To je osjećaj slobode, imamo moćan stroj u rukama!“ / galerija i video

Pripreme za povijesni prelet u Domovinu: „To je osjećaj slobode, imamo moćan stroj u rukama!“ / galerija i video

U hangaru središta za obuku tvrtke Dassault Aviation pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u posljednjoj su fazi pripreme za povijesni prelet prvih šest aviona Rafale u Hrvatsku.

U skladu s najavama Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva obrane prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Hrvatsku dolazi ovoga proljeća – samo nekoliko tjedana dijeli nas do dolaska novih moćnih čuvara hrvatskog neba. Ostalih šest doletjet će u Hrvatsku do početka sljedeće godine kada završi obuka ostalih hrvatskih pilota. U hangaru središta za obuku u okviru tvrtke Dassault Aviation (DA), borbeni piloti i tehničari Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) provode posljednje pripreme prije preleta prvih šest aviona Rafale iz Francuske u Hrvatsku.

Naime, hrvatski se piloti u Francuskoj nalaze u različitim etapama obuke i podijelili su neka od svojih prvih iskustava letenja na avionu Rafale, novoj perjanici HRZ-a. Jedan od pilota već je godinu dana u Francuskoj i, kako kaže, od djetinjstva sanja da će jednog dana upravljati moćnim vojnim sredstvom kao što je Rafale, jednim od najboljih borbenih aviona današnjice.

“Od malih nogu maštao sam da budem pilot i da letim i zato je let na avionu Rafale za mene bilo ispunjenje tog dječačkog sna. Bio je to predivan osjećaj u kojem se osjećaš slobodno, imaš moćan stroj ispod sebe i ne mogu naći riječi kojim bih opisao taj avion“, rekao je jedan od pilota HRZ-a te dodao kako mu je velika čast bila i što je bio izabran u prvoj skupini za obuku u Francuskoj.

Pilot i tehničar HRZ-a: „Veselimo se preletu u domovinu, to je posebna čast“ 

Više o samom tijeku obuke i spremnosti hrvatskih pilota govorio je jedan od onih koji će upravljati jednim od šest Rafalea koji uskoro stižu u Hrvatsku. Kako kaže, u odnosu na MiG-ove, letenje na Rafaleu je složenije i zahtjevnije, a prelet u Hrvatsku za njega predstavlja iznimnu čast i odgovornost.

“Obuka se sastojala od dva dijela. Najprije smo bili u tehničkoj učionici, a nakon toga je počela obuka na simulatoru te potom samo letenje. Letenje na Rafaleu zahtjevnije je i složenije, dok je MiG složeniji za održavanje u zraku. U šali znam reći kako se u MiG-u možeš izgubiti u prostoru, a u Rafaleu u kokpitu. Velik je to iskorak, ali na bolje se čovjek brzo navikne“, ispričao je i na kraju dodao: „Jedan sam od onih koji će s Rafaleom doletjeti u Hrvatsku i to je iznimna čast i odgovornost jer će ovi avioni u HRZ-u biti dugo vremena i nakon što ja prestanem letjeti. Zato sam ponosan i sretan“.

Jednog od zrakoplovnih tehničara koji se u Francuskoj nalazi već šest mjeseci, a koji je kao stipendist Zrakoplovno-tehničke škole “Rudolf Perešin“ već pet godina pripadnik HRZ-a, kazao je da također s velikim veseljem očekuje prelet aviona u domovinu.

“Gotovo sam četiri godine kao tehničar radio na zrakoplovima MiG-21 i nakon toga došao sam ovdje. Obučavam se za tehničara koji radi na sustavu naoružanja na avionu Rafale i mijenjanju konfiguracija za određenu vrstu misija koju bi piloti ovog aviona mogli imati“.

Obuka pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Francuskoj

Podsjetimo, dinamika i rokovi obuke letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva definirana je Ugovorima i provodi se u Francuskoj. U skladu s tim, na obuku u Francuskoj upućeno je oko 90 djelatnika. Obuka tehničkog osoblja započela je krajem 2022., a letačkog osoblja u prvom tromjesečju prošle godine.

Više detalja o višenamjenskom borbenom avionu Rafale koji je najveći iskorak dosad u modernizaciji, opremanju i osnaživanju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva možete pronaći na: https://www.morh.hr/avion-rafale-za-moderno-hrvatsko-ratno-zrakoplovstvo/ 

Uvođenjem u operativnu uporabu višenamjenskog borbenog aviona Rafale Republika Hrvatska zadržava suverenost u nacionalnom zračnom prostoru, postaje mogući regionalni jamac sigurnosti zračnih prostora zemalja u regiji i postavlja nove standarde u opremanju.

Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o potrebi očuvanja sposobnost zaštite zračnog prostora vlastitim borbenim avionima na sjednici održanoj 4. srpnja 2019., u skladu sa zaključcima Vijeća za obranu od 28. lipnja 2019. godine i Odbora za obranu Hrvatskoga sabora od 3. srpnja 2019. godine, te je u tom cilju odlučeno da se pokrene proces nabave višenamjenskoga borbenog aviona, imajući u vidu zahtijevane vojne sposobnosti i raspoložive financijske mogućnosti.

Naime, obzirom da cjelokupnoj floti aviona MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva životni vijek istječe 2024. godine, Republika Hrvatska je, uzimajući u obzir Ustav Republike Hrvatske i temeljne strateške dokumente (Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Strateški pregled obrane i Strategija nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske) odlučila zadržati i razvijati vlastite sposobnosti zaštite i nadzora zračnog prostora te je nakon provedenog postupka nabave donesena odluka o nabavi i uvođenju u operativnu uporabu višenamjenskog borbenog aviona Rafale.

Na taj način Hrvatska je pokazala odlučnost u razvoju vlastitih visokovrijednih i značajnih obrambenih sposobnosti, kojima će doprinijeti sigurnosti i obrani vlastite države, ali i NATO-a i Europske unije.

U skladu s ukupnim konceptom zaštite snaga i razvojem koncepta domovinske sigurnosti, uvođenje u operativnu uporabu višenamjenskog borbenog aviona neophodne su aktivnosti opremanja i modernizacije Oružanih snaga RH, kao nužna potreba i opredjeljenje Republike Hrvatske za samostalnu zaštitu svog zračnog prostora, nacionalne sigurnosti i međunarodnog pozicioniranja te preuzetih obveza, ali prvenstveno kao mjera odvraćanja odnosno sredstvo obrambenog potencijala.

Uvođenjem višenamjenskog borbenog aviona Rafale u operativnu uporabu, očuvat će se i značajno povećati trenutačne sposobnosti i potencijali borbene komponente Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, značajno će se povećati ukupna borbena moć Hrvatske vojske, ali i očuvati dugogodišnja tradicija borbenog zrakoplovstva u Republici Hrvatskoj.

HRZ u svom sastavu dobiva još jednu nužnu sastavnicu za uspostavljanje kvalitetnog NATO integriranog sustava protuzračne i proturaketne obrane ujedno zadržavajući tradiciju lovačkog (borbenog) zrakoplovstva. Ugovor o nabavi višenamjenskog borbenog aviona Rafale je strateška odluka i stvara dugoročnu političku i ekonomsku povezanost s državom i tvrtkom proizvođačem.

Uvođenjem ovakvog sredstva visoke tehnologije neizravno se otvaraju i mogućnosti razvoja istraživačkih, znanstvenih i industrijskih segmenata društva na svim razinama, od škola, fakulteta do instituta te malih i srednjih poduzetnika. Produbljivanjem strateškog partnerstva s Francuskom osigurana je obrambena i šira gospodarsko-industrijska suradnja, kako između dviju država, tako i na razini Europske unije, čime se podupiru usuglašeni napori u očuvanju i razvoju europskih obrambenih industrija.

S obzirom na ukupnu vrijednost projekta, nabava višenamjenskog borbenog aviona Rafale predstavlja najveći iskorak u razvoju sposobnosti od devedesetih godina te najveću investiciju u Oružane snage RH od osamostaljenja Hrvatske, koja će značajno doprinijeti nacionalnoj sigurnosti i višestruko multiplicirati ukupnu borbenu moć Hrvatske vojske. Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 28. svibnja 2021. ponuda Francuske Republike određena je kao najpovoljnija te je 25. studenoga 2021. potpisivan Tehnički dogovor i tri ugovora s tvrtkama Dassault Aviation, MBDA France i Safran Electronic & Defense, čije će se plaćanje provesti u šestogodišnjem razdoblju od 2021. do 2026. godine.

Ukupna vrijednost Tehničkog dogovora i sva tri Ugovora je 999.068.493 eura, odnosno 1.152.496.307 eura s procijenjenim troškovima indeksacije cijena i PDV-om. Financijska sredstva bit će osigurana u proračunu Ministarstva obrane. Sukladno ugovorima od Francuske Republike nabavlja se 12 korištenih aviona Rafale F3-R (deset jednosjeda i dva dvosjeda), u istom standardu kao i avioni koji se koriste u Ratnom zrakoplovstvu Francuske Republike.

Uz 12 aviona dolazi i simulator letenja koji će omogućiti cjelovit spektar obuke i validaciju taktike, zemaljska i ispitna oprema, pričuvni dijelovi i sveobuhvatna potpora ovlaštenih predstavnika tvrtki proizvođača u Francuskoj i Hrvatskoj. Cjelokupna potpora ugovorena je do zadnjeg kvartala 2026. kao i jamstvo u trajanju od 12 mjeseci po isporučenom avionu, motoru, opremi i pričuvnim dijelovima.

Prema stručnim projekcijama korištenja u Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu, nabava tih, u potpunosti NATO kompatibilnih aviona, dostatna je za idućih 30 i više godina, a operativna uporaba aviona Rafale u Francuskom ratnom zrakoplovstvu planirana je do 2060. godine.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.