Njemačka: Poletjeli prvi dronovi za dostavu

Njemačka: Poletjeli prvi dronovi za dostavu

Tvrtka u Lidenscheidu, u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, prva je u Njemačkoj u srijedu počela dostavljati pakete dronovima

Ovo su "linijski letovi za brzu i ekološki prihvatljivu svakodnevnu zračnu logistiku", rekli su zajednički proizvođač dronova Third Element Aviation (3EA) iz Bielefelda, Koerschulte Group iz Ludenscheida i razvojni programer HHLA Sky.

Dron, nazvan Auriol, može dostaviti do 80 paketa dnevno, leteći iznad prometnih gužvi. 3EA planira proširiti proizvodnju, a operater planira proširiti područje koje pokriva, potencijalno cijelu Njemačku i Europu.

Tri tvrtke su naglasile da dronovi ne zahtijevaju vlastitog pilota, jer će iz kontrolne sobe istovremeno pratiti 10-12 letjelica i intervenirati samo po potrebi.

Auriol ima hvataljke za preuzimanje paketa do 6,5 kilograma i može letjeti do 45 minuta brzinom do 65 kilometara na sat, a radi sigurnosti ima i padobran za zaštitu uređaja i tereta.

Operaciju je odobrila Savezna uprava za zrakoplovstvo nakon dvije i pol godine probnih letova, a operateri su se u početku usredotočili na industrijski sektor.

Izvor: INB2B Media
Foto: Christoph Reichwein/dpa

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.