Na svjetskom ekonomskom forumu u Davosu o stanju u jugoistočnoj Europi i procesu proširenja EU-a

Na svjetskom ekonomskom forumu u Davosu o stanju u jugoistočnoj Europi i procesu proširenja EU-a

Na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu raspravljalo se o stanju u jugoistočnoj Europi i procesu proširenja EU-a, a premijer Plenković je o tome na platformi X napisao: Redoviti dijalog @wef  o stanju u jugoistočnoj Europi i procesu proširenja EU-a. Hrvatskoj je osobito važno otvaranje pristupnih pregovora za BiH. U uvjetima geopolitičkih nestabilnosti, reforme i napredak na europskom putu jamac su stabilnosti i gospodarskog razvoja susjedstva. 

HINA je izvijestila i da je Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu u Davosu, gdje sudjeluje na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (WEF), rekao da očekuje da će Europska unija osigurati 50 milijardi eura pomoći za Ukrajinu.

Normalan način bi bio da svih 27 država članica pristane revidirati višegodišnji financijski okvir i pruži tu pomoć Ukrajini", rekao je Plenković CNN-ovom novinaru Richardu Questu.
"Ako jedna od zemalja, poput Mađarske, bude protiv ove ideje, onda ćemo pronaći alternativno rješenje na kojem Europska komisija radi, a to je pronaći politički, pravni i financijski sporazum da se to ostvari izvan sedmogodišnjeg proračuna Europske unije", dodao je Plenković.

Uskoro konačna odluka o BiH

Mađarski premijer Viktor Orban se ne protivi tome da drugi šalju novac Ukrajini izvan financijskog okvira Europske unije, pojasnio je Plenković. "Radi se o tome da unutar Europe morate pronalaziti kompromise. Mislim da smo iscrpili sve mogućnosti za kompromisom, no pronašli smo rješenje, a mislim da je rješenje važnije od kompromisa", kazao je. 
Na pitanje novinara o hrvatskom stavu o napetostima u jugoistočnoj Europi, premijer je rekao da se upravo vratio s rasprave o zapadnom Balkanu, jugoistočnoj Europi, Ukrajini, Gruziji i Moldaviji te da smo prošli revolucionarnu fazu.
"Putin je zapravo ubrzao proširenje Europske unije. Zato su sve ove odluke o otvaranju pregovara s Ukrajinom, Moldavijom, davanje kandidatskog statusa Gruziji, uskoro ćemo donijeti konačnu odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom, ovo su sve pozitivne stvari pred nama", poručio je Plenković.

Potrebno je vrijeme kako bi se sustiglo zemlje koje su desetljećima živjele u demokraciji

Dodao je da je potrebno vrijeme kako bi se sustiglo zemlje koje su desetljećima živjele u demokraciji i u tržišnim gospodarstvima te da ih i mi još uvijek sustižemo."Siguran sam da će naši susjedi uz pomoć, naročito u vidu gospodarskog upravljanja i plana rasta koji im je ponuđen, postupno dospjeti u položaj, gdje će im narasti gospodarski i socijalni standard. Ostanu li duže vrijeme vani, bit će im gore", izjavio je Plenković.
Vlada/HINA

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.