Danska danas: Odlazak kraljice, dolazak kralja

Danska danas: Odlazak kraljice, dolazak kralja

Današnja nedjelja će biti povijesni dan za Dansku – nakon točno 52 godine na prijestolju, kraljica Margareta II. potpisala je svoj otkaz i time prepustila krunu prvorođenom sinu Frederiku. Naslijedit će je prvorođeni sin Frederik koji postaje kralj Frederik X. Na ulicama Kopenhagena očekuju se tisuće ljudi. Unatoč povijesnom događaju, primopredaja vlasti neće biti obilježena raskošnom krunidbom, kakva u Danskoj nije obavljena od 17. stoljeća. Suprotno tradicijama u nekoliko drugih zemalja, monarh također ne polaže zakletvu jer je to nasljedno.

Kraljevska palača u Kopenhagenu objavila je da će se 83-godišnja Margaret posljednjom kočijom provozati ulicama prijestolnice kao monarh, prije nego što će se zaustaviti u palači Christiansborg u Kopenhagenu, gdje je sjedište danske vlade, parlamenta i vrhovnog suda. Njezin sin Frederik i njegova supruga Mary dovest će se do palače nekoliko minuta ranije u Rolls-Royceu iz 1958. Margareta će potpisati abdikaciju u palači oko 14 sati po lokalnom vremenu, čime će Frederik postati kralj Danske, Grenlanda i Farskih ostrva otoci. Postat će kralj bez krunjenja. Počet će sjediti u Državnom vijeću, službenom monarhovom savjetodavnom tijelu, koje uključuje sve ministre danske vlade osim prijestolonasljednika. Ovog puta sastanku s premijerkom Mette Frederiksen prisustvovat će i neki drugi predstavnici danskog političkog života, kao i kraljičin sin Frederik sa suprugom Mary i prvorođencem Christianom. 
Otprilike sat vremena kasnije premijerka Mette Frederiksen će s balkona parlamenta proglasiti novog kralja, a Frederik će održati kratki govor. Zatim će se on i njegova supruga Mary kočijom vratiti u kompleks Amalienborg. Izgrađena je 1750. godine, nalazi se u središtu Kopenhagena i sastoji se od četiri palače. Dom je i odlazeće kraljice i novog vladajućeg para.

Prva Australka s titulom kraljice

Očekuje se da će 55-godišnji Frederik nastaviti jačati dansku monarhiju kao instituciju, što je već uspjelo njegovoj majci u više od pola stoljeća vladavine. I u Australiji će biti veselja jer će Mary Donaldson, rođena u Tasmaniji, postati kraljica Danske. Ona i suprug Frederik imaju četvero djece i vrlo su popularni u javnosti. 51-godišnja Mary tako će postati prva Australka s titulom kraljice. Danski monarh ima uglavnom ceremonijalnu ulogu, ali on također potpisuje zakone i imenuje izabranu vladu, s kojom se također redovito sastaje.

Frederik i Mary imaju podršku naroda

Danska kraljevska obitelj vrlo je popularna u zemlji i inozemstvu pa će promjenu na prijestolju u Kopenhagenu pratiti veliki broj ljudi na ulicama. Monarhija uživa veliku podršku javnosti. Najnovija anketa, provedena nakon što je kraljica najavila da će abdicirati, pokazala je da 82 posto Danaca očekuje da će se Frederik dobro ili vrlo dobro snaći u novoj ulozi, dok 86 posto isto misli prema svojoj supruzi. Objavila je rtvslo.

Foto:Tri generacije danske monarhije - budući kralj Frederik X. (lijevo), njegov sin Christian i kraljica na odlasku Margareta II. Foto: Reuters

https://www.rtvslo.si/svet/evropa/danska-v-pricakovanju-menjave-na-prestolu-slovo-margarete-ii-novi-kralj-bo-frederik-x/69473

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.