Kiše i poplave u dijelovima Europe, a prema prognozi vikend hladniji i u našim krajevima

Kiše i poplave u dijelovima Europe, a prema prognozi vikend hladniji i u našim krajevima

Obilna kiša, koja je pogodila mnoga područja sjeverne Francuske i dijelove Nizozemske i Belgije, izazvala je velike poplave. U blizini grada Maastrichta u Nizozemskoj popustio je dio nasipa pa je dio stanovništva morao biti preseljen. Poput Njemačke, i Francuska je zatražila pomoć kroz Europski mehanizam civilne zaštite zbog poplava. Među zemljama koje su spremne pomoći je i Slovenija, objavila je rtvslo.

U sjevernoj Francuskoj spasilački timovi evakuirali su stanovnike iz poplavljenih domova u gradu Arquesu u departmanu Pas de Calais, koji je nakon obilnih kiša drugi put u dva mjeseca pogodio poplave.

"Prvi put kada pomislite da ste sretni, drugi put vam to ruši moral i vaš novčanik", rekao je stanovnik Arquesa Anthony Richevin nakon što je evakuiran. “Počinjete se pitati o budućnosti”, dodao je. U belgijskoj pokrajini Istočna Flandrija u utorak je umrla 59-godišnja žena nakon što ju je udarila ograda odnesena tijekom jake kiše.

U srijedu, trajekt na putu iz Norveške za Dansku s oko 900 putnika nije mogao pristati u Kopenhagenu zbog oluje i bio je prisiljen čekati da se vjetrovi stišaju. U Kristiansandu na jugu Norveške škole su zatvorene, a javni autobusi otkazani zbog obilnih snježnih padalina. Ista oluja, nazvana Henk s obje strane Sjevernog mora, donijela je u utorak oluje s grmljavinom i jaku kišu u dijelove Engleske i Walesa, uzrokujući prekide u opskrbi strujom, smetnje u prometu vlakova i velika zatvaranja cesta zbog poplava. Motociklist je preminuo nakon što je na njega palo stablo u jugozapadnoj Engleskoj.

Olakšanje se očekuje krajem tjedna, kada će ovaj dio Europe zahvatiti područje visokog tlaka i hladnoće.

Mnogi stanovnici Arquesa evakuirani su čamcima. Foto: Reutershttps://www.rtvslo.si/svet/evropa/mocno-dezevje-in-poplave-v-delih-evrope/693585

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.