Hrvatska u pomoć Grčkoj šalje jedan Canadair

Hrvatska u pomoć Grčkoj šalje jedan Canadair
Grčki premijer ponovno je zamolio da se iz Hrvatske u Grčku uputi Canadair kako bi pomogao u gašenju požara.Jedan protupožarni avion Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s dvije posade tijekom sutrašnjeg dana bit će angažiran u Helenskoj Republici radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara, a temeljem Naredbe ministra obrane.
Naime, tijekom susreta predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika Vlade Grčke Kyriakosa Mitsotakisa, grčki premijer ponovno je zamolio da se iz Hrvatske u Grčku uputi kanader kako bi pomogao u gašenju požara.
Protupožarni avion Canadair CL-415 bit će angažiran u Helenskoj Republici u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (rescEU) za pomoć drugim državama za koji Republika Hrvatska u stalnu pripravnost od lipnja do listopada 2023. stavlja na raspolaganje zračne snage HRZ-a s dva protupožarna aviona Canadair CL-415.
Podsjećamo, Vlada je na sjednici 22. ožujka 2023. donijela Odluku o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2023. godini.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.