Evo kakva je proslava Dana pobjede nad fašizmom u Beču, a kakva u Hrvatskoj

Evo kakva je proslava Dana pobjede nad fašizmom u Beču, a kakva u Hrvatskoj

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovat će na obilježavanju Dana Europe, u utorak, 9. svibnja u 12 sati, na Europskom trgu u Zagrebu te će se obratiti okupljenima, u drugim gradovima proslave će biti kao i uvijek uz polaganje vijenaca i druženja mladih. Tako će primjerice predstavnici Varaždinske županije zajedno s predstavnicima Grada Varaždina te članovima Zajednice antifašističkih boraca i antifašista u 12 sati kod spomen kosturnice na varaždinskom groblju položiti vijence i upaliti svijeće u spomen na preminule antifašiste povodom Dana pobjede nad fašizmom.

 Nakon odavanja počasti antifašistima, predstavnici Varaždinske županije će zajedno s predstavnicima Grada Varaždina  te članovima ostalih braniteljskih udruga položiti vijence i upaliti svijeće kod spomen ploče 104. brigadi  u 12:30 sati u spomen na preminule pripadnike 104. brigade Hrvatske vojske, a povodom godišnjice ustroja te legendarne postrojbe koja je imala veliku ulogu u Domovinskom ratu.

U Beču, povijesno opterećenom nacionalsocijalizmom prisjećanje na nemilu prošlost proteklo je uz svačani koncert iz sjećanje preživjelih na strahote drugog svjetskog rata i opomenu da se takvo zlo nikad ne ponovi, prisjećanje je ujedno opomena da se u Europi u 20. stoljeću ratovalo na Balkanu, a današnji rat u Ukrajini je na vratima Europe.

Beč se prisjećao pobjede nad fašizmom uz Festival radosti. Jedanaesti put održan je Festival radosti na bečkom Heldenplatzu. Ove godine Konstantin Wecker nastupio je na komemoraciji žrtvama nacionalsocijalizma i proslavi oslobođenja Austrije.  
Festival radosti organizira Mauthausen Committee Austria (MKÖ). Festival radosti izvorno je trebao spriječiti marš bratstva. Uz Weckera, ponovno je nastupio i Bečki simfonijski orkestar. Na festivalu radosti prisustvovalo je oko 8.000 ljudi.

Svjedok suvremenik: "Tri mjeseca smo živjeli u strahu" rekla je Anna Hackl  koja se prisjećala kako je njezina obitelj, uglavnom na inzistiranje njezine majke, tri mjeseca u kući skrivala dvojicu sovjetskih vojnika koji su iz koncentracijskog logora pobjegli od SS-a. U razdoblju od početka veljače 1945. do oslobođenja od nacionalsocijalizma uvijek je bilo opasnih situacija.

 “Živjeli smo u strahu tri mjeseca.” Ali ljudi koji su bili skriveni nikada nisu pronađeni tijekom pretresa. Gornjoaustrijanka danas redovito govori o svojim iskustvima i u školama i drugim obrazovnim ustanovama. Apelirala je na studente da budu oprezni tijekom ovih posjeta. „Živimo u prekrasnoj zemlji“, kaže Hackl. Voljela bi da tako i ostane. Wecker želi prodrmati ljude svojim pjesmama otpora. Jednu je posvetio Sophie Scholl iz Münchena, koja je zajedno s bratom Hansom pogubljena kao članica grupe otpora “Bijela ruža”. - Studirao sam na sveučilištu gdje je 'Bijela ruža' dijelila cedulje otpora', rekao je Wecker u intervjuu za 'Vienna Today'. Sa Schollom se vrlo intenzivno bavio: „Bila je nevjerojatno hrabra, hrabra žena koja može i mora biti uzor za dugo vremena.“ Uzori su bili i Weckerovi roditelji koji su kao mladi iskusili nacistički režim. "Moji roditelji nisu bili nacisti, moji roditelji nisu bili u otporu, ali su se odupirali u svom srcu i u svom humanizmu." Seinen Abschluss fand das Fest der Freude auch dieses Jahr mit der „Ode an die Freude“ aus der 9. Sinfonie von Ludwig van Beethoven.

Sadržajno je ovogodišnji Festival radosti posvećen fokusu na građansku hrabrost. Predsjednik MKÖ Willi Mernyi i savezni predsjednik Alexander Van der Bellen otvorili su svečanost, a moderirala je Katharina Stemberger. Mernyi je tradicionalno pozdravio samo jednu skupinu gostiju: suvremene svjedoke: "Vi ste uzor i opomena", ne samo prisutnima preživjelima u holokaustu. "Vi predstavljate 'nikad više' i 'nikad ne zaboraviti'."

Danas se traži hrabrost" "Još uvijek postoji čežnja za jakim čovjekom, prezir prema liberalnoj demokraciji zapadnog tipa i strah od raznolikog društva", rekao je Van der Bellen na otvaranju. To su pogledi. „Nije stav.“ Pokazivanje stava podrazumijeva današnji moto građanska hrabrost. Savezni predsjednik također je podsjetio – ne navodeći imena – da se temeljne demokratske vrijednosti uvijek iznova dovode u pitanje – “ne tajno, već otvoreno i učinkovito u medijima”. Nije dovoljno ne obraćati pozornost na takve govore,
jer: "Jezični napadi su malj kojim se ruši zid humanizma." 
Moralna hrabrost danas je potrebna, "ne samo kad se traži pravo junaštvo".

Festival radosti i ove se godine završilo je "Odom radosti" iz 9. simfonije Ludwiga van Beethovena.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.