Kardinal Parolin: Kijev i Moskva obaviješteni o mirovnoj misiji Svete Stolice

Kardinal Parolin: Kijev i Moskva obaviješteni o mirovnoj misiji Svete Stolice

Na marginama predstavljanja knjige na Sveučilištu LUMSA, Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin izrazio je „iznenađenje“ riječima ruskih i ukrajinskih visokih dužnosnika koji su rekli da nisu upoznati s vatikanskom mirovnom inicijativom koju je Papa spomenuo u intervjuu u zrakoplovu na povratku iz Budimpešte

 Ponavljajući neumorni apel pape Franje da se prekine sukob u Ukrajini, kardinal Pietro Parolin rekao je da je glavni prioritet pokušati „pronaći točke dogovora i stati na kraj ovom masakru koji snažno pogađa Ukrajinu, ali ima i značajne implikacije za Rusiju“.

Kardinal Parolin, koji je nakon predstavljanja knjige o don Toninu Bellu na Sveučilištu LUMSA u Rimu, upitan od strana medija, odgovorio je jednom novinaru koji se prisjetio Papinih riječi tijekom povratka u Vatikan nakon trodnevnog apostolskog posjeta Mađarskoj u nedjelju navečer.„Spreman sam učiniti sve što je potrebno. Također, misija je trenutno u tijeku, ali još nije javna. Kad bude javno, govorit ću o tome“, rekao je Papa.Naknadno su odgovorili dužnosnici vlade Moskve i vlade Kijiva rekavši da nisu upoznati s tom inicijativom Svete Stolice, niti su imali bilo kakvu konkretnu komunikaciju.

Iznenađen reakcijom

„Papa je rekao da će postojati misija koja će biti objavljena kada bude javna, i ja to ponavljam“, rekao je kardinal Parolin, dodavši da neće ulaziti u detalje.Također je izrazio „iznenađenje“ reakcijom Rusije i Ukrajine jer su - kako je rekao - „prema mojim saznanjima, obje strane bile upoznate.„Koliko ja znam, oni znaju“, nastavio je Papin državni tajnik, napomenuvši da „usred labirinta birokracije može se dogoditi da komunikacije ne stignu tamo gdje bi trebale“.Osobna tumačenja na stranu, ponovio je: „Znam da su obje strane obaviještene“.

Kardinal Parolin je također odgovorio na pitanje o nazočnosti ruskog pravoslavnog metropolita na redovnoj općoj audijenciji u srijedu u Vatikanu te ju je ocijenio nevezanom.Rekao je da činjenica da je volokolamski metropolit Antonij, voditelj Odjela za vanjske crkvene poslove Moskovskog patrijarhata, nakon audijencije pozdravio Papu, „nema nikakve veze“ s tom misijom.Susret „spada u normalnu komunikaciju koja postoji“ i s voditeljima vatikanskih dikasterija Rimske kurije, objasnio je kardinal.

Prekid vatre

Komentirajući stalne borbe i nedavni napad bespilotnim letjelicama na Kremlj, koji je izazvao međusobne optužbe Rusije i Ukrajine za terorizam, kardinal je rekao: „Sva ratna djela, osobito ako služe stvaranju još jače neprijateljske klime, sigurno ne donose skori mir“.

„Ne znam postoje li danas uvjeti za prekid vatre. Nadajmo se... Vjerujem da bi i ova inicijativa - ako je bude - od strane Svete Stolice trebala ići u tom smjeru“, objasnio je te izrazio želju da se postigne prekid borbi i započne mirovni proces.

(Vatican News – sc; am)FOTO:Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin na predstavljanju knjige na Sveučilištu LUMSA u Rimu  (ANSA)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.