Nastavlja li se Orbanova „ucjenjivačka" politika prema EU?

ORBAN

Nastavlja li se Orbanova „ucjenjivačka" politika prema EU preko leđa Ukrajine, a po novom i preko Švedske kojoj Mađarska blokira ulazak u NATO. Ipak za Orbanovu vanjsku politiku nije sve idealno. Naime, SAD je uvela sankcije, odnosno zabranu ulaska mađarskih poduzetnika i gospodarstvenika u Ameriku kao i njihovo poslovanje izvan granica Mađarske. 

O tome, ali i o položaju Macronove Vlade, koja je na udaru masovnih prosvjeda, govorio je u emisiji Studio 4 Tomislav Sunić, politički analitičar.

- Mađarska nema potpunu suverenost u EU i u odnosu na 22 zemlje članice, koje su i u NATO-u, ona sebi dozvoljava marginu kretanja, govori i dodaje kako Mađarska također ima jako dobre odnose s Turskom i Republikom Srpskom.

Što se tiče Ukrajine i agresije Rusije na nju, Mađarska pokušava zauzeti neutralan stav. Ne želi da se oružje preko njenog teritorija šalje u Ukrajinu.

Na pitanje je li točno da su Amerikanci pod udar sankcija stavila Mađarske poslovne ljude koji su bliski Orbanu, zato što je, između ostalog, Mađarska stavila veto na ulazak Švedske u NATO, Sunić je rekao kako se o tome puno piše u svjetskim medijima.

U Francuskoj su prosvjedi i nezadovoljstvo građana zbog kasnijeg odlaska u mirovinu na kojoj inzistira Macron ne jenjavaju.

- Štrajk u Francuskoj je izvanpolitički. Moglo bi se reći da je to ulični referendum protiv Macronove vlade koja predstavlja visoki kapital, govori i dodaje kako u štrajku sudjeluju ljudi i iz lijeve i iz desne opcije.

Smatra da ovaj scenarij koji gledamo u Francuskoj, uskoro ćemo gledati i u Hrvatskoj.

Na pitanje koliko Američka politika može utjecati na izbore u zemljama Srednje Europe, Sunić govori kako američka administracija već dugo sebi daje za pravo da ulazi u zakonodavstvo dalekih zemalja, kao što je EU i zemalja u okruženju, a istodobno drugima ne dopušta da to čine njoj.

- Na primjer, Amerika nije potpisnik internacionalnog kaznenog suda. U praksi to znači da ni jedan američki vojnik ako počini nekakvo vojno ili političko nedjelo, ne može biti transferiran u Haag. S njime se isključivo bavi američko pravosuđe, naglasio je.

Bidenova administracija je jako kritična prema Orbanu, ali kako kaže, ne smije se zaboraviti da Orban uživa ogromnu popularnost u Americi kod republikanaca i desno orijentiranih, istaknuo je Sunić.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/eu/nastavlja-li-se-orbanova-ucjenjivacka-politika-prema-eu--10720500

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.