Njemačka: Uvoz iz Rusije pao za više od 90 posto od početka rata u Ukrajini

Njemačka: Uvoz iz Rusije pao za više od 90 posto od početka rata u Ukrajini

Njemački uvoz iz Rusije pao je za više od 90 posto u prvoj godini ruskog rata protiv Ukrajine, čemu je uvelike pridonijelo smanjenje isporuke ruskih energenata najvećem europskom gospodarstvu, pokazuju danas objavljeni službeni podaci.

Savezni zavod za statistiku objavio je da je Njemačka u veljači iz Rusije uvezla robe u vrijednosti od 300 milijuna eura, dok je godinu ranije taj uvoz iznosio 3,7 milijardi eura. Zbog tog pada od 91 posto Rusija je pala s 11. na 46. mjesto među zemljama iz kojih Njemačka uvozi robu, prenijela je agencija Beta.

Zbog invazije na Ukrajinu, koja je započela 24. veljače 2022., zapadne su zemlje uvele nekoliko paketa sankcija Rusiji. Ruski odnosi sa Zapadom također su se pogoršali u područjima koja nisu izravno pogođena sankcijama, poput prirodnog plina.

Rusija, od koje je Njemačka nekoć nabavljala više od polovice ukupne količine plina, ljetos je najprije smanjila, a zatim i obustavila isporuke plina toj zemlji.

Njemački statistički ured priopćio je da je uvoz ruske nafte i plina pao 99,8 posto od početka godine do veljače, smanjivši se na 4,2 milijuna s 2,2 milijarde eura. Uvoz ugljena pao je za 92,5 posto, na 26 milijuna s 347 milijuna eura.

Njemačka je u veljači u Rusiju izvezla robe u vrijednosti od 800 milijuna eura, dok je godinu ranije izvoz iznosio 2,1 milijardu eura, što predstavlja pad od 60,5 posto.

Izvor: INB2B Media
Fotografija: Pixabay

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.