Beč uljepšava ulice umjetničkim djelima

Beč uljepšava ulice umjetničkim djelima

Po uzoru na London i Grad Beč ukrašava svoje ulice živopisnim umjetničkim djelima. Pilot-projekt započeo je u trima gradskim okruzima, a osim estetskog aspekta projekti imaju i snažnu poruku.

Grad Beč po uzoru na londonske ulice pokrenuo je pilot-projekt kako bi oživio ulični prostor. Međunarodno priznati umjetnici tako su dobili priliku umjetnički oblikovati prometna križanja u trima gradskim okruzima. Članica bečkog gradskog poglavarstva za inovacije, urbanizam i mobilnost Ulli Sima izjavila je prilikom predstavljanja projekta kako živopisna ulična umjetnost popravlja raspoloženje i unosi boju u naš život, posebno za tmurnih dana. Također je istaknula kako je Beč šarolik grad, što se treba odražavati i na njegovim prometnicama. Tako je tradicionalni ukrajinski tepih bio nadahnuće za veliko umjetnički oblikovano djelo u jednoj ulici u 12. bečkom okrugu Meidling. Jarke boje „tepiha“ prostrtog na gotovo 75 metara kvadratnih osim što uljepšavaju okolinu šalju i snažnu antiratnu poruku te predstavljaju simbol solidarnosti s ukrajinskim narodom.  Križanjem u 15. okrugu Rudolfsheim-Fünfhaus krajem travnja počet će puzati umjetnički oblikovani puževi. Taj motiv posebno u okolici škole poziva na usporavanje automobilskog prometa, ali i na zaustavljanje pješaka. Puževi će biti postavljeni na 250 kvadratnih metara, a njihove kućice predstavljaju utočište u koje se možemo povući kako bismo mogli promišljati o idejama koje ćemo realizirati kada ispužemo iz njega, objašnjava umjetnica projekta.

 U 22. gradskom okrugu Donaustadt već se šareni ulični prostor na gotovo 100 kvadratnih metara. Na raskrižju je nastao „tepih“ oslikan živim bojama. Ideja staklene prizme u kojoj se zrake svjetlosti dvaput prelamaju i tako stvaraju boje spektra bila je polazišna točka za umjetnike ovog djela. Umjetnički projekti u javnom prostoru važan su doprinos oblikovanju gradskog krajolika, oni prožimaju okolinu i dostupni su svima. Projekt bi se uskoro trebao proširiti i na druge gradske okruge.

 Slika 2: Šareni tepih kao znak solidarnosti s Ukrajinom

© PID / Christian Fürthner

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.