Završena provedba Pilot projekta prevencije ovisnosti usmjeren djeci i mladim Romima u Međimurskoj županiji

Završena provedba Pilot projekta prevencije ovisnosti usmjeren djeci i mladim Romima u Međimurskoj županiji

Pilot projekt prevencije ovisnosti usmjeren djeci i mladim Romima u Međimurskoj županiji koji je tijekom 2020. godine u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvom Međimurske županije, Centrom za socijalnu skrb Čakovec, Policijskom upravom međimurskom, predstavnicima Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije, osnovnim školama Kuršanec i dr. Ivana Novaka Macinec te Međimurskom županijom, izradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, završio je s provedbom projektnih aktivnosti.

Pilot projekt je financiran u okviru Grant ugovora za 2020. Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s Europskim centrom za praćenje droge i ovisnosti o drogama (EMCDDA). Ukupna vrijednost Pilot projekta iznosila je 8.759,00 eura, a provodio se u dvije faze. Prva faza Pilot projekta provodila se u periodu od 1. rujna 2022. do 30. studenog 2022. godine, a druga faza Pilot projekta obuhvatila je razdoblje provedbe od 15. veljače do 30. studenog 2023. godine.

Nositelj Pilot projekta je Međimurska županija, a isti se provodio uz potporu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na lokalitetima dviju romskih zajednica u Međimurskoj županiji, naselja Parag i Kuršanec te u dvije osnovne škole koje pohađaju djeca pripadnici romske nacionalne manjine, Osnovna škola Kuršanec i Osnova škola dr. Ivana Novaka Macinec.

Ciljana skupina činili su učenici 7. razreda te njihovi roditelji, kao i mladi u riziku te oni koji su ispali iz sustava obrazovanja. Opći cilj ovog Pilot projekta je smanjiti korištenje sredstava ovisnosti među djecom i mladim Romima u riziku osnaživanjem vještina djece i mladih, njihovih roditelja i zajednice, stvaranjem prilika za prosocijalno uključivanje mladih u zajednicu.

Projektni tim činili su stručnjakinje iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Podružnice Obiteljskog centar Centra za socijalnu skrb Čakovec, Policijske uprave međimurske, osnovnih škola Kuršanec te dr. Ivana Novaka Macinec, koji su provodili interaktivne radionice i debatne klubove s učenicima osnovnih škola, tematska predavanja i trening s roditeljima te interaktivne tematske radionice za mlade u riziku. Pedagoginje navedenih osnovnih škola sudjelovale su u organizaciji i provedbi interaktivnih radionica s kvizovima i debatnim klubovima o štetnosti korištenja sredstava ovisnosti. Kao vanjski suradnici Pilot projekta uključen je zamjenik predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije, koordinatorica Školskih preventivnih programa u Međimurskoj županiji te Roma mentori. Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u dva romska naselja provodio je mobilno savjetovalište za mlade rizičnog ponašanja i mlade koji su napustili sustav obrazovanja, kroz pružanje individualne psihosocijalne podrške.

Pilot projekt apostrofirao je potrebe korisnika za kontinuiranom individualnom podrškom koju su pružale stručnjakinje Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije provedbom organiziranog  Mobilnog savjetovališta u predmetnim romskim naseljima. Uz imperativ razumijevanja važnosti preventivnog djelovanja unutar obiteljskog okruženja i u široj zajednici, potrebna je kontinuirana posvećenost i pružanje adekvatne podrške korisnicima. Provedbom aktivnosti Pilot projekta, nastojala su se povećati saznanja o štetnosti korištenja sredstava ovisnosti te prevenirati i smanjiti korištenje istih unutar romske zajednice.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.