Sortirnica u Motičnjaku novi je pristup rješavanju problema zbrinjavanja i oporabe komunalnog otpada u Varaždinu

Sortirnica u Motičnjaku novi je pristup rješavanju problema zbrinjavanja i oporabe komunalnog otpada u Varaždinu

Sortirnica u Motičnjaku novi je pristup rješavanju problema zbrinjavanja i oporabe komunalnog otpada u Varaždinu. U novoj poslovnoj zgradi na Motičnjaku, u četvrtak 13. travnja gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj predstavio je projekt „Izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojenog prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, stakla, plastike i drugih materijala – sortirnica“.

Uz zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića, izvođače i arhitekte projekta, prezentaciji su prisustvovali i predstavnici gradova i općina koje su potpisale ugovor o tom zajedničkom projektu dvadeset jedinica lokalne samouprave. Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj u desetminutnoj prezentaciji je stavio naglasak na implementaciju kružnog gospodarstva u gospodarenju otpadom te na zakonodavstvo koje prati europske direktive u cilju povećanja kvalitete i vrijednosti odvojenog prikupljanja korisnih sirovina.

Sortirnice su namijenjene za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada iz komunalnog otpada – otpadnog papira i kartona, te reciklabilnog komunalnog otpada kao što su otpadna plastika, otpadni metal, a kad je to prikladno i druge vrste otpada koje su namijenjene recikliranju, objasnio je u prezentaciji te posebno razložio obaveze drugih jedinica lokalne samouprave koju sudjeluju u projektu s obzirom na prekoračenja u količinama miješanog komunalnog otpada te njihove obaveze financijskog participiranja.

U obraćanju novinarima je naglasio: Objekt je gotov, uređuje se još samo okoliš. Predstoji probni rad postrojenja nakon čega će u svibnji biti obavljen i tehnički pregled, a poslije toga trebala bi biti izdana i uporabna dozvola. Nažalost, Republika Hrvatska još nije donijela plan gospodarenja otpadom 2023. – 2028. godine. Grad Varaždin je po izvješću iz 2021. godine na 48 posto recikliranih komponenti iz ukupnog otpada, a u ovom trenutku je cilj ostvariti 50 posto. Mi još uvijek u Hrvatskoj imamo situaciju pa oni koji više recikliraju, oni koji imaju savjesnije građane plaćaju više. Nadam se da će se s novim planom gospodarenja otpadom to promijeniti. Mi smo u Varaždinu jučer počeli postavljati polupodzemne spremnike s pet odvojenih spremnika. Sve te komponente će dolaziti  u ovu sortirnicu gdje će se dodatno sortirati kako bismo povećali udio reciklabilnih materijala i tako bolje sačuvali prirodu. Ovaj projekt je s 85 posto od ukupnih sredstava sufinanciran novcem Europske unije. On je zajednički projekt Grada Varaždina i još 19 jedinica lokalne samouprave, gradova i općina. Grad Varaždin je bio glavni investitor koji je uspio kroz svoj proračun provesti ovu investiciju, ali nakon 5 godina postat ćemo smo vlasnici dijela od  35 posto, a ostalo suvlasništvo bit će raspodijeljeno gradovima i općinama u odnosu na broj stanovnika. U pratnji Darka Varge, direktora poduzeća Mepro koje je izvodilo radove, projektanta Darka Brezovca te tehničkog inženjera Tehnixa Gorana Brambergera, uzvanici i novinari imali su priliku detaljnije se upoznati s instaliranom tehnologijom u sortirnici, a gradonačelnik  Bosilj je zaključio:

Ovo je jedan važan i velik iskorak gospodarenju s otpadom ne samo za Grad Varaždin nego za cijelu Varaždinsku županiju kojim ispunjavamo neke od ključnih ciljeva o gospodarenju otpadom iz direktiva Europske unije. Također je naveo da će uslijediti javni natječaj, odnosno dodjela koncesije za upravljanje sortirnicom te se predviđa da će u njoj raditi 10 – 15 djelatnika.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.