Uspješno završen EU-projekt o cirkularnoj ekonomiji

Uspješno završen EU-projekt o cirkularnoj ekonomiji

CityCircle naziv je  EU projekta o cirkularnoj ekonomiji o kojem je danas, u srijedu, 22. ožujka 2022. godine u varaždinskom hotelu „Turist“ održana završna medijska konferencija. Protekle tri godine projekt su provodili Grad Varaždin i Razvojna agencija Sjever - DAN (partneri) u suradnji s drugim dionicima iz Varaždina - Gradskom tržnicom, Čistoćom, OPG Vrček, ali i Regionalnom energetskom agencijom Sjever te poduzećem CROTEH d.o.o. 

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković u pozdravnom je govoru rekao da nova gradska uprava nastavlja sa starim, ali  pokreće nove projekte pa je u nastavku naglasio: Posvećenost ekologiji,  kružnoj ekonomiji i zelenoj agendi  treba biti cilj svima bez obzira s koje strane dolazili ili čime se bavili. U tome vidimo budućnost zbog svega ovog što se događa oko nas. – rekao je Marković zahvalivši se svim sudionicima projekta koji je proveden na uspješan način. Obećao je i pomoć Grada Varaždina svima koji će se nakon projekta nastaviti baviti kružnom ekonomijom.

Projekt City Circle promovirao je modele upravljanja proizvodima koji se nakon upotrebe umjesto bacanja u smeće recikliranjem ponovo stavljaju u proces proizvodnje kao sirovina ili se pretvaraju u energente. Varaždinska gradska uprava među prvima u Hrvatskoj je počela provoditi takav projekt i dalje ide u smjeru da se što više sirovina uvede u kružnu ekonomiju.

Predsjednik Uprave Razvojne agencije Sjever DAN Željko Bedeković naveo je osnovne podatke o projektu.  Uz partnere iz Varaždina, projekt punog imena  "Citycircle  - središta kružnog gospodarstva u perifernim urbanim centrima Srednje Europe" je okupio lokalne samouprave te institucije i organizacije iz Slovačke, Italije, Slovenije, Austrije i Njemačke. Ukupna vrijednost provedenih aktivnosti veća je od 2 mil. €, a 85% proračuna sufinancirala je Europska unija iz programa "Interreg Central Europe". Grad Varaždin i Razvojna agencija sudjelovali su u projektu sa iznosom od 360 tisuća eura od čeka je također 85 posto bilo sufinancirano. Naznačio je na kraju važnost novih projekta varaždinske sortirnice i reciklažnog dvorišta.

O konkretnim rezultatima i dobrim promjerima prakse govorili su Alenka Klaneček iz Gradske tržnice Varaždin, Dalibor Vrček vlasnik OPG-a Vrček, Ana Marija Havliček iz zagrebačke tvrtke CROTEH te Zvonimir Perko iz Regionalne energetske agencije Sjever DAN.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.