Čakovec, grad za mlade - počeo projekt Europe goes local za bolji položaj mladih u zajednici

Čakovec, grad za mlade - počeo projekt Europe goes local za bolji položaj mladih u zajednici

 

Po prvi puta mladim će se osobama u Čakovcu pružiti prilika da potpuno sami osmisle i odaberu projekte koje smatraju važnima za naš grad, što će im biti osnova da u budućnosti budu aktivniji inicijatori i sukreatori politika za mlade u svojoj sredini, a zajedno s nama kreirat će i planirati Proračun“, rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini prilikom predstavljanja projekta Europe Goes Local u čakovečkoj zgradi Scheier. Grad Čakovec uključio se kao sudionik u ovaj projekt u siječnju ove godine, a u 12 mjeseci provođenja zadali su si smjernice koje imaju osnovne ciljeve – podizanje kvalitete rada s mladima u lokalnim zajednicama i osnaživanje europskih vrijednosti na lokalnoj razini.

Budućnost je u rukama mladih

Nit vodilja je Europska povelja o radu s mladima koja predstavlja listu univerzalnih načela za organizaciju rada s mladima na lokalnoj razini, objasnio je predstavnik Grada Čakovca u projektu Igor Mesarić. Vrlo važno načelo spomenute Povelje je uključivost, te je s tim u mislima Grad Čakovec u projekt uključio sve važne dionike od 15 do 29 godina, poput učenika srednjih škola, udruga, članova Savjeta mladih, ali i neformalne skupine mladih koji su sudjelovali na predstavljanju.

„Ono na što ovim projektom stavljamo naglasak je povećanje kvalitete života mladih u gradu. Prije svega u dogovoru s Gradom Čakovcem mladi sada imaju mogućnost predlagati svoje inicijative i projekte, dati svoje mišljenje i sugestije te će se isto i provesti. Već ima niz ideja koje se odnose na poboljšanje standarda, veću aktivnost u udrugama civilnog društva i neprofitnim organizacijama, evaluaciju volontiranja kao aspekta koji može pomoći daljnjem razvoju prilikom zapošljavanja, daljnju prevenciju vršnjačkog nasilja i slično“, rekao je pritom predsjednik Savjeta mladih Grada Čakovca Lovro Horvat i naglasio da je izuzetno važna poruka da se napokon u Čakovcu sluša mlade osobe, da je ovakav oblik suradnje s mladima jedinstven te da je ponosan da su upravo u Gradu Čakovcu, kao primjeru drugima, uspjeli s provedbom zajedničkog projekta.

Krajnji cilj projekta je dobivanje titule Grada mladih, što će otvoriti vrata udrugama i dati im prednost prilikom apliciranja koje provodi Središnji državni ured za demografiju i mlade, a biti će pristupačnija i dodatna financiranja za edukacije i nove uspješne projekte. Uz aktivnosti koje ih očekuju i niz ideja o projektima koje će provesti, predsjednik Savjeta mladih najavio je i bratimljenje s mladima iz Karlovca i Ozlja, što će poslužiti za dodatnu razmjenu iskustava, ali i njihovo educiranje o Europe goes local.

Gradonačelnica: „Mladi odabiru, provode i odlučuju o financiranju onih aktivnosti koje smatraju da će doprinijeti boljitku mladih u gradu“

Grad Čakovec ima individualni plan provedbe aktivnosti čiji je cilj motiviranje i osnaživanje mladih za ostvarivanje vlastitih ideja i projekata, kojima će se poboljšati njihov život u zajednici. Gradonačelnica je objasnila kako će to i ostvariti. „Ukratko mladima je dana prilika da putem ovog projekta osmisle javni poziv, odaberu i provedu aktivnosti kojima će se poboljšati njihov život u Čakovcu. Ono što ih posebno interesira je proces participativnog budžetiranja, točnije omogućili smo našim mladima zajedničko planiranje Proračuna s Gradskom upravom, u cilju da oni sami odaberu projekte koje smatraju važnima i koje ćemo zajedno financirati“, jasna je Cividini, ponosna na veliki interes i angažman čakovečkih mladih te činjenicu da je ovaj projekt samo nastavak kontinuirane analize potreba mladih u našem gradu.

Kako je pritom objasnila, zajedničko planiranje Proračuna vodi boljem razumijevanju gradske vlasti i građana, u ovom slučaju mladih, a provedba projekata koje su sami izabrali podići će razinu političke kulture, jačati transparentnost i motivirati mlade na aktivnije djelovanje u zajednici. Spomenimo kako strateško partnerstvo u području mladih uz podršku Erasmus+ programa Europske unije okuplja 26 nacionalnih Agencija zaduženih za provedbu programa Erasmus+, dok je u Hrvatskoj za provedbu zadužena Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Mario Žuliček, mentor u okviru projekta na nacionalnoj razini iskoristio je priliku da pohvali angažiranost i inicijativu Grada te činjenicu da su mladima omogućili participativno budžetiranje koje je još novina u svijetu, dok je ravnateljica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Sandra Breka – Ovčar naglasila kako je Europe goes local sjajna inicijativa za grad i županiju. „Svjesni smo da Grad nije osnivač škola, no unatoč tome brine za čakovečke i međimurske srednjoškolce, pa ovim putem nakon predstavljanja inicijative pozdravljam cijelu ideju. Naši učenici imaju pregršt ideja, mnoge smo sami već inicirali i proveli, a ovog puta uz ideju mladih sada imamo podršku u vidu financiranja iz Gradskog proračuna“, zaključila je ravnateljica.

Nakon predstavljanja samog projekta, sudionike sada na razini Grada Čakovca očekuje imenovanje povjerenstva za provedbu javnog poziva, sastavljanje javnog poziva (definiranje okvira, određivanje prioriteta, ciljeva…), njegova objava, ocjenjivanje i izbor projekata koji će se provoditi, ugovaranje provedbe aktivnosti, praćenje aktivnosti te evaluacija nakon završetka projekta u siječnju 2023. godine.

Pozivamo mlade osobe koje žele sudjelovati u radu da se uključe i sudjeluju u radu, e-poštom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. do 18. ožujka 2022. godine.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.