Europska komisija odobrila hrvatski program pomoći stočarstvu vrijedan 171 milijun kuna

Europska komisija odobrila hrvatski program pomoći stočarstvu vrijedan 171 milijun kuna

Europska komisija (EK) je odobrila hrvatski program pomoći stočarstvu vrijedan 171 milijun kuna, a namijenjen za potporu primarnim proizvođačima u sektoru stočarstva pogođenih pandemijom koronavirusa, izvijestili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede.

Utvrđeno je kako je riječ o programu u skladu s uvjetima u okviru Privremenog okvira državne potpore te da su predložene mjere nužne, prikladne i razmjerne za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u stočarstvu u Hrvatskoj.

Navedeni paket pomoći, kako se navodi, ima za cilj odgovoriti na potrebe za saniranjem pretrpljenih gubitaka te osiguranja likvidnosti uzgajivača goveda, svinja, peradi i konja, kao i primarnih proizvođača u sektoru ovčarstva i kozarstva, te im pomoći da očuvaju razinu primarne proizvodnje prije pojave covid-19.

Potpore u okviru Programa dodjeljivat će se bespovratno, a očekuje se da će ih koristiti više od 21.800 primarnih proizvođača u stočarskom sektoru.

Uvedena nova vrsta potpora

Napominjući kako je stočarstvo važna grana za hrvatsko gospodarstvo ministrica poljoprivrede Marija Vučković je istaknula kako su zahvaljujući uspješnim pregovorima s EK dobili polugodišnje produljenje Privremenog okvira uz proporcionalni rast iznosa maksimalnih iznosa potpora.

Uz navedenih 171 milijun kuna pomoći stočarstvu, povećana su i sredstva za dobrobit životinja za 130 milijuna kuna odnosno na 220 milijuna kuna,  kazala je Vučković.

Također, uvedena je i nova vrsta potpora kojom se potiče korištenje stajskog gnoja, pri čemu je jako važno za hrvatske stočare da će nove i uvećane potpore biti isplaćene za ovu proizvodnu godinu.

"U trenutačnim okolnostima pandemije i tržišnih poremećaja fokusirani smo na očuvanje  hrvatskog stočarstva te iznalazimo sredstva za dodatnu pomoć kroz državna i europska sredstva", istaknula je Vučković.

Izvor: Hina/Vlada

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.