Ministrica Tramišak uručila ugovore o sufinanciranju EU projekata u Osijeku

Ministrica Tramišak uručila ugovore o sufinanciranju EU projekata u Osijeku

Ugovore o sufinanciranju EU projekata vrijedne više od 48 milijuna kuna čelnicima grada Osijeka i općina s područja Osječko-baranjske županije uručila je ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova Nataša Tramišak.

Među ugovorima su modernizacija tramvajske infrastrukture, izgradnja IT parka i energetska obnova škola u Osijeku, izgradnja gradskoga sportskog parka u Belom Manastiru te izgradnja i opremanje dječjih vrtića u nekoliko općina.

Ministrica Tramišak rekla je da je riječ je o financijskim sredstvima iz državnog proračuna namijenjenima za pomoć jedinicama lokalne samouprave u provedbi EU projekata u onom dijelu koje bi inače same morale osigurati.

Vjeruje kako će gradovima i općinama to olakšati realizaciju projekata koji se trebaju završiti do kraja 2023. godine, ili će na taj način vratiti novac uložen u projekte koji su završeni u ovoj ili u prošloj godini.

Istaknula je kako je u Hrvatskoj Fondu za sufinanciranje projekata na lokalnoj i regionalnoj razini prijavljeno 640 projekata vrijednih oko 20 milijarda kuna.

Cilj ministarstva je uspješno zaključivanje financijske perspektive do 2020

"Cilj je ministarstva uspješno zaključivanje financijske perspektive do 2020. godine, gdje za povlačenje sredstava imamo vremena do kraja 2023. godine, te da na ovaj način pomognemo lokalnu i regionalnu razinu i tako osiguramo gotovo stopostotnu iskorištenost fondova iz ovoga razdoblja", kazala je ministrica Tramišak.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić podsjetio je kako je riječ o projektima vrijednima više od 1,2 milijarde kuna koje bi grad teško mogao samostalno financirati. Najavio je kako se za iduće EU financijsko razdoblje od 2021. do 2027. godine planiraju projekti čija vrijednost premašuje dvije milijarde kuna i za čiju se realizaciju također očekuje pomoć mjerodavnog ministarstva.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako se s ministarstvom razgovara o novim projektima bitnima za županiju i istok Hrvatske te je dodao kako slijedi zanimljivo razdoblje kad je u pitanju realizacija projekata iz nove europske financijske perspektive.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.