Najava: Plenarna sjednica Europskog parlamenta od 16. do 19. rujna u Strasbourgu

Najava: Plenarna sjednica Europskog parlamenta od 16. do 19. rujna u Strasbourgu

U nadolazećoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta od 16. do 19. rujna očekuju se ključne rasprave o aktualnim europskim i globalnim temama.

Orban predstavlja prioritete mađarskog predsjedanja EU-om
U srijedu, 18. rujna, mađarski premijer Viktor Orban predstavit će prioritete šestomjesečnog mađarskog predsjedanja Vijećem EU-a. Glavne teme uključuju jačanje europske konkurentnosti, borbu protiv nezakonitih migracija, reformu kohezijske i agrarne politike te rješavanje demografskih izazova. Parlament je već izrazio zabrinutost zbog stanja demokracije u Mađarskoj.

Mario Draghi iznosi plan za jačanje europske konkurentnosti
U utorak, 17. rujna, Mario Draghi, bivši predsjednik Europske središnje banke, predstavit će ambiciozan plan za poboljšanje europske konkurentnosti. Draghi poziva na velika ulaganja, smanjenje cijena energije i reforme koje će ojačati industrijsku politiku EU-a.

Parlament poziva na povećanje potpore Ukrajini
U četvrtak, 19. rujna, zastupnici će glasati o rezoluciji koja poziva države članice EU-a da nastave s vojnom i financijskom podrškom Ukrajini. EU je ranije istaknuo važnost potpore Ukrajini sve do pobjede nad ruskim okupacijskim snagama.

Rasprava o situaciji u Gazi i na Bliskom istoku
Zastupnici će u utorak, 17. rujna, raspravljati o najnovijem razvoju događaja u Pojasu Gaze i širem Bliskom istoku. Visoki predstavnik EU-a Josep Borrell opisao je situaciju u Gazi kao "katastrofalnu" te pozvao na hitan prekid vatre.

Ove i mnoge druge teme očekuju se na plenarnoj sjednici, uključujući raspravu o mađarskom sustavu izdavanja boravišnih dozvola, proračunu EU-a za 2025. godinu te stanju u Venezueli. Detalji će biti dostupni na službenoj stranici Europskog parlamenta.

FOTO: Ceremonija podizanja europske zastave za početak 10. zakonodavnog mandata ispred Europskog parlamenta u Strasbourgu, Fotograf : Laurie DIEFFEMBACQAutorska prava : © Europska unija 2024. - Izvor: EP

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.