Članovi odbora i pododbora Parlamenta u desetom parlamentarnom sazivu

Članovi odbora i pododbora Parlamenta u desetom parlamentarnom sazivu

Biljana Borzan (SDP, S&D): članica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) te zamjenska članica u Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) Gordan Bosanac (Možemo, Zeleni): član Odbora za regionalni razvoj (REGI) i zamjenski član Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja (EMPL) te Odbora za predstavke (PETI) Nikolina Brnjac (HDZ, EPP): članica Odbora za promet i turizam (TRAN) i zamjenska članica Odbora za regionalni razvoj (REGI) 
Sunčana Glavak (HDZ, EPP): članica Odbora za kulturu i obrazovanje (CULT) i zamjenska članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) Romana Jerković Kraljić (SDP, S&D): članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) te Pododbora za javno zdravlje (SANT) i zamjenska članica u Odboru za zapošljavanje i socijalna pitanja (EMPL) 
Predrag Fred Matić (SDP, S&D): član Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost (FEMM) i zamjenski član u Odboru za vanjske poslove (AFET)  Tonino Picula (SDP, S&D): član Odbora za vanjske poslove (AFET) i zamjenski član u Pododboru za sigurnost i obranu (SEDE)

Karlo Ressler (HDZ, EPP): član Odbora za proračune (BUDG) i zamjenski član u Odboru za proračunski nadzor (CONT) te u Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) 
Tomislav Sokol (HDZ, EPP): član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) i zamjenski član u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), Odboru za ustavna pitanja (AFCO) te Pododboru za javno zdravlje (SANT)

Davor Ivo Stier (HDZ, EPP): član Odbora za vanjske poslove (AFET) i zamjenski član u Odboru za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) 
Željana Zovko (HDZ, EPP): članica Odbora za vanjske poslove (AFET) i Odbora za ribarstvo (PECH) te zamjenska članica u Odboru za međunarodnu trgovinu (INTA) i Pododboru za sigurnost i obranu (SEDE) 
Pravila o sastavu odbora
U skladu s Poslovnikom Parlamenta sastav njegovih odbora (uključujući pododbore) trebao bi u najvećoj mogućoj mjeri odražavati sastav Parlamenta u cjelini (vidjeti članke 216. i 218. ) 
Konstituirajuće sjednice odbora
Svi odbori održat će svoje konstituirajuće sjednice u utorak 23. srpnja, kada će izabrati svoje predsjednike i potpredsjednike. Kontekst
Nadležnosti svakog odbora utvrđene su u Prilogu VI. Poslovniku. Tijekom prethodnog zakonodavnog razdoblja Parlament je odobrio strukturne reforme za moderniji i učinkovitiji Parlament, mijenjajući način na koji odbori i izaslanstva obavljaju svoje dužnosti.

Odbori se sastaju javno (osim ako pravila ne nalažu drugačije). Njihov se rad temelji na sastavljanju i izmjeni zakonodavnih prijedloga i izvješćima o vlastitoj inicijativi te glasanju o njima, kao i na održavanju rasprava s predstavnicima Vijeća i Komisije, saslušanjima s vanjskim stručnjacima i organizaciji misija za utvrđivanje činjenica. Oni će imati ključnu ulogu u predstojećim saslušanjima kandidata za povjerenike. Parlament može osnivati pododbore i posebne privremene odbore za određena pitanja te istražne odbore za analiziranje navoda o nepravilnostima u provedbi prava EU-a. Konferencija predsjednika odbora koordinira njihov rad.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.