Parlament ponovno izabrao Ursulu von der Leyen za predsjednicu Komisije

Parlament ponovno izabrao Ursulu von der Leyen za predsjednicu Komisije

S 401 glasom za, Europski parlament izabrao je Ursulu von der Leyen na tajnom glasovanju 18. srpnja za predsjednicu Europske komisije.Ursuli von der Leyen ovo će biti drugi mandat predsjednice Komisije. Prvi put su je izabrali zastupnici u Europskom parlamentu u srpnju 2019. Parlament se trenutno sastoji od 719 zastupnika, pa je potrebna većina bila 360 glasova. Glasovanje je održano tajnim papirnatim glasanjem. 401 zastupnik glasao je za, 284 protiv, a 22 su glasala prazno ili nevažeći.

Uoči glasanja, Ursula von der Leyen predstavila je svoje političke prioritete za sljedećih pet godina tijekom rasprave sa zastupnicima u Europskom parlamentu .

Novoizabrani predsjednik Komisije sada će poslati službena pisma šefovima država ili vlada država članica pozivajući ih da predlože svoje kandidate za mjesta europskih povjerenika. Parlament će potom organizirati saslušanja kandidata u relevantnim odborima nakon ljeta. Cijeli kolegij povjerenika tada treba odobriti parlament. Više informacija dostupno je u press kitu Sabora .

Ursula von der Leyen iznijela je svoju viziju jače i prosperitetnije Europe. Ključne inicijative uključuju novi Sporazum o čistoj industriji za poticanje dekarbonizacije i industrijskog rasta te Europski fond za konkurentnost za poticanje inovacija. Najavila je da će pojačati sigurnost udvostručenjem osoblja Europola i utrostručenjem broja europskih graničnih i obalnih straža na 30 000. Predložila je Europski demokratski štit za suzbijanje stranih manipulacija informacijama i uplitanja te Europski plan pristupačnog stanovanja. Gospođa von der Leyen također je predložila plan za poljoprivredu kako bi se odgovorilo na potrebu prilagodbe klimatskim promjenama i Plan za prava žena. Rekavši da “moramo omogućiti mladim ljudima da maksimalno iskoriste europske slobode”, istaknula je važnost programa Erasmus+, mentalnog zdravlja i rješavanja problema povezanih s vremenom ispred ekrana i društvenim mrežama, uključujući ovisničke prakse.

Stavila je značajan fokus na obranu, predlažući stvaranje novog mjesta povjerenika za obranu koji bi pokretao Europsku obrambenu uniju i pozivajući na sveobuhvatni sustav zračne obrane – Europski zračni štit – za zaštitu zračnog prostora EU-a i „kao snažan simbol europskog jedinstva u pitanjima obrane”.

Gospođa von der Leyen ponovila je nepokolebljivu potporu EU-a Ukrajini, ponovno potvrđujući da će “Europa stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno”.

Nove uloge povjerenika koje je najavila uključuju stambena pitanja, za rješavanje stambene krize na kontinentu; Mediteran, za poticanje regionalne stabilnosti i suradnje; i međugeneracijsku pravednost, kako bi se osiguralo da politike uzimaju u obzir potrebe budućih generacija.

Reakcija europarlamentaraca

 Odgovarajući na njezin govor, zastupnici u Europskom parlamentu naglasili su važnost višeg slušanja glasova radnika, poljoprivrednika i industrije. Pozdravili su fokus nove politike na stambeno zbrinjavanje i naglasili potrebu za pravednim međunarodnim natjecanjem, snažnom potporom Ukrajini, okončanjem rata u Gazi i boljom kontrolom migracija. Mnogi su pozvali na kontinuirane napore u suzbijanju uspona krajnje desničarske politike i promicanje socijalne pravde, klimatskih mjera i jednakosti spolova. Nekoliko zastupnika u Europskom parlamentu željelo je više fokusa na borbu protiv siromaštva, nezaposlenosti i za Europu temeljenu na solidarnosti.

Neki zastupnici u Europskom parlamentu također su se zalagali za važnost slušanja želje građana za zaštitom, identitetom i suverenitetom, odbijajući pretjeranu regulaciju i masovnu imigraciju, a istovremeno pozivajući na stratešku autonomiju. Neki su osuđivali trenutnu gospodarsku i poljoprivrednu politiku, zalažući se umjesto toga za Europu slobodnih i suverenih nacija.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.