Početak desetog saziva europskog parlamenta

Početak desetog saziva europskog parlamenta

Zastupnici će danas izabrati predsjednika EP-a i 14 potpredsjednika, Glasanje o drugom mandatu Ursule von der Leyen na mjestu predsjednice Komisije u četvrtak, 54 % novih zastupnika u Europskom parlamentu, 39 % žene. Europski parlament službeno je konstituiran u utorak u Strasbourgu, nakon europskih izbora koji su održani od 6. do 9. lipnja., 

Roberta Metsola (EPP, Malta), predsjednica na odlasku, vodila je otvaranje. Nakon glazbene stanke, Pina Picierno (S&D, Italija), druga potpredsjednica u Parlamentu na odlasku, objavila je imena kandidatkinja za najvišu dužnost u Parlamentu. Izbori se održavaju tajnim glasanjem na papirnatim listićima. Postupak nadgleda osmero zastupnika koji su odabrani ždrijebom. 
Kandidatkinje za mjesto predsjednice su: Roberta Metsola (EPP, Malta) i Irene Montero (Ljevica, Španjolska). Obje su prije glasanja kratko obratile zastupnicima. 
Za pobjedu je potrebna apsolutna većina valjanih glasova, tj. 50 % plus jedan. Ako nijedna kandidatkinja nije izabrana u prvom krugu glasanja, iste kandidatkinje ili novi kandidati mogu biti predloženi za drugi i treći krug, prema jednakim uvjetima. U slučaju da niti nakon tri kruga nema pobjednika, u četvrti, posljednji krug glasanja ulaze dva zastupnika s najviše osvojenih glasova. Pobjeđuje kandidat koji osvoji više glasova. Nakon što bude izabran, novi predsjednik preuzet će vođenje sjednice i može održati uvodni govor.

Novi zastupnici u Europskom parlamentu

U desetom sazivu Europski parlament ima 720 zastupničkih mjesta, 15 više nego na kraju prethodnog saziva. 54 % zastupnika je prvi put ušlo u Parlament (u 2019. udio novopridošlih iznosio je 61 %), a 39 % su žene (u 2019. godini udio žena bio je 40 % ). Lena Schilling (Zeleni, Austrija) je najmlađa zastupnica u Europskom parlamentu (23 godine), dok je Leoluca Orlando (Zeleni, Italija) najstariji zastupnik (77 godina). Prosječna dob zastupnika je 50 godina. 
Na početku desetog saziva u Parlamentu djeluje osam klubova zastupnika, što je jedan više nego u prethodnom mandatu. 33 zastupnika u Europskom parlamentu djelovat će kao nezavisni zastupnici.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.