Na europskim izborima u Sloveniji pobijedila oporbena desnica, a prošla i sva tri referenduma

Na europskim izborima u Sloveniji pobijedila oporbena desnica, a prošla i sva tri referenduma

Nakon prebrojanih 50 posto glasova u Sloveniji na izborima ove nedjelje za 9 zastupnika Europskoga parlamenta ukupni pobjednik i po broju stranaka i po broju osvojenih mandata postale su stranke desnice, od kojih su obadvije parlamentarne stranke. To je svakako velika pobjeda prvaka oporbe Janeza Janše i njegove stranke(SDS), koja je sama osvojila 4 mandata, druga oporbena stranka kršćanskih demokrata (NSi) osvojila je jedan mandat, tako je desnica na kraju osvojila 5 mandata.

U tijeku noći, u završetku brojanja je koalicijska stranka Socijalni demokrati osvojila mandat (dosadašnji zastupnik i potpredsjednik stranke Matjaž Nemec), a to znači da se liberalnoj stranci premijera Roberta Goloba koja je osvojila je 2 mandata pridružila i druga najveća vladina stranka, tako da koalicija ima ukupno tri mandata, dok su dvije lijeve stranke u koaliciji vlade (Socijalni demokrati i Stranka ljevice) ostale bez mandata, a jedan mandat pripada i izvan parlamentarnoj stranki Vesna. Ako ostane takvo brojno stanje i odnos onda će Sloveniju u Europskome parlamentu zastupati 5 zastupnika desnice i četiri zastupnika umjereno lijeve orijentacije.

Paralelno s ovim izborima održana su i tri savjetodavna referenduma, ali do ovog časa još nisu prebrojani glasovi. Izlaz na birališta bio je bolji (41,34%) nego na prošlim izborima prije pet godina.

Tri referenduma u Sloveniji dobila prolaznu ocjenu birača

U okviru glasovanja za Europski parlament u Sloveniji se odlučivalo i na tri savjetodavna referenduma, koji su dobili zelena svjetla za dalju pripremu i usvajanje parlamentarnih zakona o: dobrovoljnoj odluci umirućih za završetak života uz pomoć medicine, o korištenju konoplje, ali samo u medicinske svrhe (odbačena je mogućnost za osobnu namjenu ) i o mogućnosti da na parlamentarnim izborima punu vrijednost dobije glas za konkretnu osobu, a ne samo za njegovu stranku, kao što je bilo do sada. Ovo su privremeni rezultati sa velikim izgledima, da tako bude i kod priopćavanja konačnih rezultata o ishodu ova tri referenduma u Sloveniji.

Rezultati ovih izbora svakako će utjecati na potrebu usklađivanja politike sadašnje vlade sa budućom Europskom komisijom. U vanjskoj politici neće biti većih promjena, možda u nešto otvorenijoj politici prema Mađarskoj i Hrvatskoj, te u još dosljednijoj  podrški obrani Ukrajine. Sadašnja ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon stekla je na kraju veliku podršku stranačkoga kolege Matjaža Nemeca, koji je najaktivniji upravo u dosljednoj vanjskoj politici Slovenije, kako je ustrajno vodi Tanja Fajon, i u stabilnoj politici  dobrih odnosa s susjednom Hrvatskom.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.