U četvrtak, 23. svibnja u vijećnici Europskog parlamenta u Bruxellesu od 15:00 do 16:45 održat će se rasprava između vodećih kandidata za predsjednika Komisije

U četvrtak, 23. svibnja u vijećnici Europskog parlamenta u Bruxellesu od 15:00 do 16:45 održat će se rasprava između vodećih kandidata za predsjednika Komisije

četvrtak, 23. svibnja u vijećnici Europskog parlamenta u Bruxellesu od 15:00 do 16:45 održat će se rasprava između vodećih kandidata za predsjednika Komisije. Sučeljavanje organizira EBU (Europska unija za radiodifuziju), a potvrđeno je sudjelovanje sljedećih kandidatkinja i kandidata:
•    Walter Baier (Austrija),  Europska ljevica
•    Sandro Gozi (Italija), Renew Europe Now
•    Ursula von der Leyen (Njemačka), Europska pučka stranka (EPP)
•    Terry Reintke (Njemačka), Europski zeleni
•    Nicolas Schmit (Luksemburg), Stranka europskih socijalista (PES)

Rasprava je organizirana u šest tematskih blokova: gospodarstvo i radna mjesta; obrana i sigurnost; klima i okoliš; demokracija i vodstvo; migracije i granice; te inovacije i tehnologija. Sučeljavanje će biti na engleskom jeziku, uz simultani prijevod na hrvatski i ostale službene jezike EU-a.

Kako pratiti raspravu vodećih kandidata
Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira praćenje rasprave uživo u konferencijskoj dvorani Kuće Europe (Augusta Cesarca 4 - 6) u Zagrebu.
Program će se 23. svibnja emitirati na EbS-u i EBU-u s imenima sudionika na zaslonu i drugim bitnim grafičkim elementima. Verzija rasprave bez grafičkih dodataka bit će dostupna na EbS+, ali samo za montažu vijesti, ne za prijenos uživo. Sučeljavanje će se također prenositi uživo na internetskoj stranici Parlamenta (Multimedijski centar). 

Među odabranim članovima publike u vijećnici i predstavnik iz Hrvatske
U publici u vijećnici bit će nekoliko odabranih građanki i građana koji će imati priliku postaviti pitanje vodećim kandidatima. Među njima je i predstavnik iz Hrvatske, Zadranin Patrik Puljić koji ističe kako ga posebno zanima pitanje migracija i granica.  Puljić je nogometni trener koji se kroz osobnu priču o borbi s multiplom sklerozom profilirao na lokalnoj, državnoj, ali i međunarodnoj razini. Predsjednik je Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije te predstavnik oboljelih mladih pri Europskoj platformi za MS. Uoči europskih izbora 9. lipnja pozvao je građanke i građane da u što većem broju izađu na birališta te da se „svi zajedno pobrinu da EU i dalje bude kvalitetno mjesto za život“. Kontakti Patrika Puljića dostupni su na upit upućen Uredu Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.