Zaštita potrošača: Vindija je i prva domaća kompanija s certifikatom „Dokazana kvaliteta Hrvatska“ za mlijeko i mliječne proizvode

Zaštita potrošača: Vindija je i prva domaća kompanija s certifikatom „Dokazana kvaliteta Hrvatska“ za mlijeko i mliječne proizvode

Tvrtku Vindija posjetila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u pratnji svojih suradnika, državnog tajnika Zdravka Tušeka, Zdravka Baraća, ravnatelja Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane te Sanje Kolarić Kravar, načelnice Sektora za kvalitetu hrane kako bi sudjelovala u Vindijinom predstavljanju najnovijeg certifikata nacionalnog sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda - Dokazana kvaliteta za priznatu oznaku - Dokazana kvaliteta za mlijeko i mliječne proizvode. Ministarstvo poljoprivrede Vindiji je dodijelilo certifikat Nacionalnog sustava kvalitete naziva „Dokazana kvaliteta Hrvatska“ za 62 proizvoda iz asortimana mlijeka i mliječnih proizvoda. Nakon što je Koka d.d., vodeća peradarska kompanija u Hrvatskoj koja posluje u sastavu Vindije, početkom ove godine prva u Hrvatskoj ostvarila navedeni certifikat za meso peradi, Vindija d.d. sada je postala prva domaća kompanija koja je za mlijeko i mliječne proizvode ostvarila ovu potvrdu kvalitete, ekološke prihvatljivosti i stopostotnog hrvatskog porijekla. Predsjedniku Uprave Vindije, Nenadu Klepaču ovo je važno priznanje za domaće prehrambene proizvođače osobno uručila ministrica poljoprivrede Marija Vučković prilikom posjeta Vindiji.  

Ministrica se u Vindiji susrela sa domaćinima, Nenadom Klepačom, predsjednikom Uprave Vindije d.d., Stjepanom Sabljakom, predsjednikom Uprave Koke d.d. kao i članovima Uprave Vindija d.d., a obilasku pogona pridružili su se i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić te Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

-Ovo je oznaka koja jamči posebne uvjete proizvodnje, kontrolirane uvjete ali isto tako, s obzirom da, uz oznaku Dokazana kvaliteta, ima i riječ "hrvatska", jamči da je glavna sirovina potrebna za proizvodnju proizvoda stvorena u Hrvatskoj. Od početka do kraja, posebno kvalitetan hrvatski proizvod, bez velikih proizvođača naši napori u označavanju i razvijanju dobrovoljnog sustava označavanja kvalitetom nacionalnog sustava naravno da ne bi bili adekvatno valorizirani. Rezultati ne bi bili dovoljno dobri, stoga ja želim izraziti zahvalu svim onim malim proizvođačima koji korak po korak implementiraju dosad preuzetih osam oznaka, ali i zahvalu Hrvatskoj poljoprivrednoj komori koja je sama podnositelj za priznavanje za ovu posebno važnu oznaku-rekla je ministrica i istaknula da je suradnja Ministarstva i Vindije itekako dobra. Posebno je pohvalila sve napore za Hrvatsku  te osobito važne tvrtke koja uspješno radi od 1959. godine i snažno je povezana sa malim proizvođačima i kooperantima.

- Vindija ulaže iznimne napore u primjenjivanju posebnih oznaka te pokazuje snažne kapacitete za preuzimanje novih tehnologija i tehnika. Ja sam uvjerena da će Vindija ostvarivati uspjehe i na međunarodnom tržištu, a ova Vlada i Ministarstvo poljoprivrede će i nadalje podržavati napore koji se odnose na preradu, na nove proizvode, obnovljive izvore energije i slično.

Pri dobivanju certifikata Vindija je aktivno sudjelovala tijekom pripreme Specifikacije proizvoda „Dokazana kvaliteta“ za mlijeko i mliječne proizvode, a koja propisuje ključne faze proizvodnje kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka i mliječnih proizvoda, posebne karakteristike proizvoda, obveznu dokumentaciju u pojedinim fazama proizvodnje te opis sustava sljedivosti. Specifikacija se primjenjuje na mlijeko i mliječne proizvode kod kojih je mlijeko glavni sastojak proizveden sukladno Specifikaciji „Dokazana kvaliteta“, a koja označava proizvode vrhunske kvalitete, dodatnu kontrolu proizvodnje i potvrđuje da su proizvodi u cijelosti proizvedeni u Republici Hrvatskoj. Specifikacija također postavlja više standarde na tržištu, a osim toga povećava transparentnost i sljedivost tijekom proizvodnje. Uz to, certifikat pruža vjerodostojnu osnovu za dodatno povjerenje potrošača zahvaljujući redovitim i neovisnim kontrolama svih dionika u proizvodnom lancu te stvara preduvjet za postizanje bolje prepoznatljivosti i promidžbe poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda prema kvaliteti i zaštiti potrošača.

Predsjednik Uprave Vindija d.d. Nenad Klepač je rekao je da je danas ostvareni certifikat dokazane kvalitete Hrvatske za mlijeko i mliječne proizvode proizvedene od kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka, čime je grupacija Vindija postala prva mljekarska industrija u Hrvatskoj koja je ostvarila taj certifikat.„Nakon ostvarenog certifikata „Dokazana kvaliteta Hrvatska“ koji je za meso peradi početkom ove godine dodijeljen tvrtki Koka d.d., ostvarenje ove vrijedne potvrde izvrsnosti i za mliječni asortiman Vindije dodatno potvrđuje našu ulogu u nacionalnoj prehrambenoj proizvodnji. Osim što dokazuje predanost najvišim standardima u svim proizvodnim procesima, ova oznaka koju će od sada nositi i naši mliječni proizvodi dodatno naglašava položaj Vindije kao reprezentativnog domaćeg proizvođača i zajednice koja je u potpunosti posvećena stvaranju samo najkvalitetnijih i 100% hrvatskih proizvoda, koji su orijentirani prvenstveno na zdravlje i zadovoljstvo potrošača“, istaknuo je Nenad Klepač, predsjednik Uprave Vindije.

-Time ujedno kao grupa Vindija pokazujemo svoju opredijeljenost za kvalitetu i dokazujemo svoju lidersku poziciju, a potrošačima dokazujemo da imaju sigurnost u finalnim proizvodima. U vrijeme ovih kontinuiranih kriza mislim da su sigurna i samodostatna poljoprivredna i prehrambena proizvodnja od velikog značaja za svaku zemlju. Briga o primarnoj proizvodnji, od stočarstva i otkupa žitarica, potvrđuje da postoji zajednički interes za jednu stabilnost u tom segmentu suradnje i kvalitete koja se preko ove certifikacije diže na jednu novu razinu - rekao je Nenad Klepač.

Župan Anđelko Stričak je podsjetio je i da se danas obilježava Svjetski dan hrane.

Danas je Svjetski dan hrane pa je prigodno da se baš Vindiji, koja je zaista kvalitetna tvrtka sa kvalitetnim proizvodima dodijeli ovaj certifikat dokazana kvaliteta. Između ostalog, napominjem da je i prije dva, odnosno tri mjeseca na europskoj razini Varaždinsko bučino ulje dobilo oznaku zemljopisnog podrijetla. To nam govori da Varaždinska županija, poduzetnici, obrti, OPG-ovi puno ulažu u kvalitetu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda što je izuzetno važno jer svi očekujemo da je hrana kvalitetna i ukusna, a proizvodi iz naše županije upravo su takvi- zaključio je župan.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović također je izrazio zadovoljstvo što je upravo Vindija prva tvrtka koja je dobila ovaj značajan certifikat.

Ispred Hrvatske poljoprivredne komore mogu biti zadovoljan što je ovo treća oznaka kvalitete za koju je Hrvatska poljoprivredna komora tražila specifikaciju ,a sve u dobroj suradnji s tvrtkom Vindija. Svih onih ostalih osam oznaka su također izuzetno važne kako bi naši potrošači u konačnici vidjeli razliku između naših i stranih proizvoda. Cilj je da potrošači što više koriste naše domaće proizvode jer je to u ovom trenutku izuzetno važno za Republiku Hrvatsku, za sve naše potrošače ali i proizvođače. Želja nam je da stvorimo jedan multiplikator u samoj proizvodnji kako bi što više naših domaćih kvalitetnih proizvoda došlo na tržište odnosno na police trgovačkih lanaca – rekao je Jakopović.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.