Potpisan sporazum o kulturnoj suradnji Hrvatske i Brazila

Potpisan sporazum o kulturnoj suradnji Hrvatske i Brazila

  Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i brazilski ministar vanjskih poslova Mauro Vieira, inače donedavni brazilski veleposlanik u Hrvatskoj, potpisali su 14. veljače Sporazum o kulturnoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Savezne Republike Brazila u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Riječ je o opširnom sporazumu koji se sklapa sa željom da se poboljšaju odnosi u područjima umjetnosti, baštine i kreativne ekonomije obiju zemalja, uzimajući u obzir pojavu digitalnih tehnologija, otvaranje novih mogućnosti razvoja kulturnih i kreativnih sektora te pomoć u obnavljanju bilateralne suradnje između Republike Hrvatske i Savezne Republike Brazila.

Do sada kulturna suradnja između dviju država nije bila formalizirana, a tekst ovog Sporazuma uređuje suradnju u područjima kulture, kulturne politike, jezika i književnosti, kulturne baštine, muzeja, knjižnica, umjetnosti i kulturne i kreativne industrije. Posebno se ističe suradnja kulturnih ustanova i organizacija, čime će se unaprijediti suradnja Brazila i Hrvatske.

Sporazum ostaje na snazi za razdoblje od pet godina, a nakon toga se automatski obnavlja za iduća petogodišnja razdoblja, sve dok ga bilo koja od ugovornih stranaka ne otkaže u pisanom obliku diplomatskim putem.

Uz Sporazum o kulturnoj suradnji brazilski ministar vanjskih poslova Mauro Vieira s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom potpisao je i Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Savezne Republike Brazila u području obrazovanja.
 MINKULT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.