Britanskim brodom dopremljena oprema za potporu vježbe Immediate Response 21

Britanskim brodom dopremljena oprema za potporu vježbe Immediate Response 21

Britanskim brodom dopremljena je oprema za potporu vježbe Immediate Response 21 . U luku Gaženica pored Zadra uplovio je britanski brod Hurst Point s opremom za logističku potporu provedbe međunarodne vojne vježbe Immediate Response 21

U sklopu priprema za međunarodnu vojnu vježbu (MVV) Immediate Response 21, u ponedjeljak 26. travnja 2021. u luku Gaženica pored Zadra uplovio je britanski brod Hurst Point s opremom za logističku potporu provedbe vježbe.

Oprema je tijekom dana dopremljena u vojarnu „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku u kojoj je ustrojeno Ekspedicijsko zapovjedništvo Immediate Response 21 (IR21) zaduženo za aktivnosti logističke potpore svim snagama koje sudjeluju u dijelu vježbe koji se održava u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Ova multilateralna vježba usmjerena je na združenu potporu prihvata i uvođenja savezničkih snaga u područje operacije te na integraciju multinacionalnih snaga u pripremama za njihov daljnji angažman.

 

U Ekspedicijskom zapovjedništvu za potporu zajednički će raditi pripadnici Hrvatske vojske, Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Ovih dana, u Zemunik će pristići vojnici triju zemalja kako bi dali potporu snagama u dolasku i tranzitu prema mjestima provedbe vježbe.

 

Voditelj Odsjeka za potporu zemlje domaćina (Host Nation Support - HNS) u Zapovjedništvu za potporu (ZzP) i voditelj centra HNS za vježbu Immediate Response 21 u Zemuniku, bojnik Zlatko Krznar istaknuo je: „Potpora ove aktivnosti odlična je prilika da postrojbe ZzP-a, kroz zajednički rad s britanskim i američkim logističkim postrojbama provjere dostignute sposobnosti Hrvatske vojske u pružanju potpore zemlje domaćina“. Zapovjedništvo za potporu provodi i aktivnosti vezane za operacije u luci (Port Operations) što je jedan od ciljeva sposobnosti.

 

"Ovo je odlična aktivnost za razvoj naše obrambene suradnje, ali prvenstveno za jačanje naše interoperabilnosti u području logistike. S NATO-om koji je temelj sigurnosti i obrane, ovo je izuzetna prilika da radimo i učimo jedni od drugih" izjavio je ovom prigodom pukovnik John Kelly, britanski vojni izaslanik u Republici Hrvatskoj.

Dio logističke opreme do sada je u Zemunik dopremljen kopnenim putem, a dostava najvećeg dijela američke vojne opreme, naoružanja i vozila u zadarsku luku Gaženica očekuje se tijekom idućih dana.

 

Međunarodna vojna vježba „Immediate Response 21“ provodi se od 17. svibnja do 2. lipnja 2021., a pored vojnog poligona „Eugen Kvaternik“ u Hrvatskoj vježba se provodi i na teritoriju Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

Cilj vježbe Immediate Response 21 je promicanje regionalne stabilnosti i suradnje, partnerskih sposobnosti te jačanje inteoperabilnosti savezničkih snaga sa snagama partnerskih zemalja.

 

„Immediate Response 21“ jedna je od međunarodnih vojnih vježbi u okviru “Hrvatskog bedema 1991.- 2021.”, niza aktivnosti i vježbi koje se provode povodom obilježavanja 30. obljetnice Hrvatske vojske, od travnja do lipnja 2021., a kojima će se prikazati sposobnosti Hrvatske vojske.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.