Imam žicu! - HEP po 26. put nagradio najbolje mlade matematičare i fizičare

Imam žicu! - HEP

Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. Frane Barbarić posjetio je XV. gimnaziju u Zagrebu, čiji su učenici osvojili devet nagrada IMAM ŽICU! za proteklu školsku godinu. Nagradu IMAM ŽICU! Hrvatska elektroprivreda od 1995. godine dodjeljuje učenicima osnovnih i srednjih škola za postignuća na području matematike, fizike i elektrotehnike.

Nagrada IMAM ŽICU! dio je naših širih aktivnosti kojima potičemo i vrednujemo uspjehe i trud naših najmlađih te im pomažemo da razviju svoja znanja i sposobnosti. To su između ostalih projekt Za naše male genijalce, u sklopu kojega smo 130 osnovnih škola opremili sa 450 novih računala te stipendijski program kroz koji smo u posljednjih desetak godina stipendirali gotovo dvjesto studenata i učenika. Posjetom XV. gimnaziji želimo nagraditi i poticati izvrsnost kod učenika, ali i čitavog obrazovnog sustava. Nadamo se da će se najbolji učenici, dobitnici naše nagrade zaposliti i ostati u Hrvatskoj i na taj način uključiti se u razvoj hrvatskog gospodarstva“, izjavio je predsjednik Uprave Frane Barbarić.

Za školsku godinu 2019./2020. HEP je dodijelio 32 novčane nagrade u iznosu od 3.000 kuna učenicima koji se osvojili prvu nagradu na državnim natjecanjima znanja iz matematike i fizike te javnog izlaganja eksperimentalnih radova iz fizike. Zbog epidemioloških razloga državna natjecanja iz matematike i fizike za školsku godinu 2019./2020. održana su online i tek krajem 2020., dok se za strukovna zanimanja nisu održala. Uvažavajući epidemiološke mjere, nije održana uobičajena javna svečana dodjela, već su učenici tijekom veljače pojedinačno u sjedištu HEP-a preuzimali svoje nagrade. Stoga je aktualni ciklus nagrade IMAM ŽICU! obilježen posjetom predsjednika Uprave HEP-a XV. gimnaziji čiji su učenici osvojili  najviše nagrada, ne samo za proteklu školsku godinu, nego i ukupno od osnutka nagrade. Samo u posljednjih deset godina dobili su 75 nagrada.

Veliko nam je zadovoljstvo vidjeti da postoje kompanije poput HEP-a, koje prate rad naše škole i učenika koji se redovito natječu  u matematici i fizici. XV. gimnazija ima 1.050 učenika, od čega se 15 do 20 posto bavi natjecanjima i  sudjeluje na međunarodnim i domaćim natjecanjima znanja. Svaki od 14 profesora matematike i 8 profesora fizike bavi se i dodatnim radom s natjecateljima i pruža im dodatne mogućnosti za napredak. Učenicima je jako motivirajuće kada vide što se sve može postići ulaganjem u znanje“, izjavio je Nikola Dmitrović, ravnatelj XV. gimnazije.

Nagrada IMAM ŽICU! najdugovječniji je društveno odgovorni projekt u Hrvatskoj koji spaja gospodarstvo s osnovnim i srednjoškolskim obrazovanjem. Dobitnici su svi učenici koji osvoje prvu nagradu na državnim natjecanjima znanja iz matematike i fizike i javnog izlaganja eksperimentalnih radova iz fizike za proteklu školsku godinu. Nagradu dobivaju i učenici srednjih strukovnih škola koji osvoje prva tri mjesta na državnim natjecanjima iz osnova elektrotehnike i elektrotehničkih mjerenja te na natjecanjima učenika koji pohađaju program za zanimanje elektroinstalater/elektromonter. Do sada je HEP dodijelio ukupno 819 nagrada.

     Fotografija Imam žicu1: Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a čestita Bernardu Inkretu, učeniku XV. gimnazije, na uspješnom natjecanju iz matematike

·   Fotografija Imam žicu2: Predsjednik i članovi Uprave HEP-a s ravnateljem i profesorima XV. gimnazije te nagrađenim učenicima

Fotografija: HEP; autor fotografija: Cropix/Boris Kovačev

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.